Fôret med tusenlapper

KOBBERVIKDALEN (Dagbladet): Det var en helt vanlig dag på Fretex Elevator. Anne-Karine Aasen (52) sorterte nok en kurv med brukte klær. Helt plutselig sto hun med 80 000 kroner i hånda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke hver dag jeg opplever noe sånt. Det var ekkelt, sa hun da Dagbladet i går besøkte sorteringsanlegget i Kobbervikdalen utenfor Drammen. Arbeidende ved benken oppdaget hun et hull på innsida av ei jakke. I ftret kjente hun de ferske sedlene.

- Jeg begynte å telle for å finne ut hvor mye det var. Rundt 80000 kroner kom jeg til, forteller Anne-Karine.
Pengene ble overlevert driftssjef Fred Willy Løwe, men hun mottok ingen finnerlønn. Dette var 11. mai i år. Mandag kveld ringte Dagbladet ham for å spørre hva Frelsearmeens underbruk har gjort for å finne eieren. Spesielt begeistret for henvendelsen virket han ikke.

- Øh, jeg holdt på å si at dette er vel ikke så mye å skrive om? Hvem har sagt dette til Dagbladet?

Tiet i hjel

De ansatte fikk beskjed om ikke å fortelle om pengefunnet til noen. «Siden har alle snakket om hvor penga tok veien,» får vi høre. Ingen har hørt det knyst om saken.

Svaret er, opplyser driftssjef Løwe, at de 80000 kronene er plassert på en av Fretex Elevators bankkontoer.

Ved en beleilig tilfeldighet var også Fretex Elevators markedsjef til stede i Drammen da Dagbladet kom for å ta bilde av jakka i går. Han satt inne med alle fakta og hadde nettopp konferert med en kjenning i Økokrim om saken.

- En jurist sier nå at pengene trolig kan anses som en gave hvis ikke rettmessig eier dukker opp. Heldig for oss, det, sier Thor Fjellvang, markedsjefen.

Fretex Elevator har ikke forsøkt å finne eieren, men ventet på at vedkommende skulle ta kontakt.
- Av erfaring skjer det i de fleste tilfeller, forklarer han.

- Synes du pengene skal tilfalle dere?

- Prinsipielt oppfatter vi ting som dette som en gave. Samtidig er det jo tvilsomt om giveren vet om de 80000 kronene. Vi aner jo ikke hvem som eier pengene. Så dette er ikke så enkelt.

Ikke hoppende glad

Fjellvang presiserer at Fretex ønsker å takle pengefunnet på lovlig vis. Men hoppende glad for oppmerksomheten i Dagbladet er heller ikke han.

- Det er hyggelig om folk får pengene igjen, men det er ikke hyggelig med 2000 henvendelser fra folk som mener de eier jakka.

PS: Fretex Elevator har kommet over penger før. Nylig glemte en dame igjen en konvolutt med 3000 kroner i klesposen hun leverte. Og en student hadde lagt studielånet på 30000 kroner i en lampeskjerm. Begge skal ha fått pengene igjen.