Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fretex vil rydde opp i svinekjøtt-saken

Sjefen skjenket muslim - som mistet førerkortet og jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ledelsen i Frelsesarmeens bedrift Fretex startet i kveld full opprydding for å finne ut hva som skjedde da en muslim ble lurt av sjefen til å spise svinekjøtt og drikke alkohol - med det ulykksalige utfallet at han mistet førerkortet og Fretex-jobben i Moss.

Det var under firmafest i september i fjor at den daglige arbeidslederen moret seg med å skjenke sin døve, muslimske kollega. Da de andre kollegene rundt det private festbordet begynte å le, fikk mannen i 20-årene vite at han hadde spist svinekjøtt mot sin strenge religiøse overbevisng.

Da ble han uvel og kjørte fra festen uten å vite at det var alkohol han hadde drukket. På hjemveien ble han stoppet for promillekjøring og fratatt førerkortet.

Og som sjåfør uten førerkort fikk han umiddelbart beskjed om at han heller ikke hadde noen jobb lenger.

- Bekymret for den unge mannen

- Fretex\' gode navn og rykte skal vi greie å opprettholde. Nå er jeg mer bekymret for situasjonen til den unge mannen som har kommet opp i vanskeligheter. I morgen håper jeg at vi har alle fakta på plass, sier daglig leder i Fretex Øst-Norge, Eivind Madsen, til Dagbladet.no torsdag kveld.

Han har ikke fått tak i den daglige lederen i Moss. Hun er på ferie.

Men to momenter kan Madsen slå fast torsdag kveld.

 SKAL KOMME TIL BUNNS:  Sjefen for Fretex i Øst-Norge, Egil Madsen (i midten, har startet opprydding for å finne ut av de ulykksalige konsekvensene av en firmafest i privat regi blant ansatte i Moss. En døv, muslimsk mann ble lurt av sin nærmeste sjef til å spise svinekjøtt og drikke alkohol. Han mistet førerkortet - og jobben hos Fretex, som han har fått svært gode skussmål for. Her gir Madsen Frelsesarmeens ansvarlige for aktiviteter blant fengselsansatte, Knut Haugsvær en orientering til justisminister Knut Storberget i april i fjor. Arkivfoto: Knut Falch, Scanpix.
SKAL KOMME TIL BUNNS: Sjefen for Fretex i Øst-Norge, Egil Madsen (i midten, har startet opprydding for å finne ut av de ulykksalige konsekvensene av en firmafest i privat regi blant ansatte i Moss. En døv, muslimsk mann ble lurt av sin nærmeste sjef til å spise svinekjøtt og drikke alkohol. Han mistet førerkortet - og jobben hos Fretex, som han har fått svært gode skussmål for. Her gir Madsen Frelsesarmeens ansvarlige for aktiviteter blant fengselsansatte, Knut Haugsvær en orientering til justisminister Knut Storberget i april i fjor. Arkivfoto: Knut Falch, Scanpix. Vis mer

Alkohol strengt forbudt

- Det er strengt alkoholforbud på Fretex-arrangementer. Så denne festen må være arrangert av arbeidskolleger privat. Og jeg kan garantere at mannen ikke er sagt opp fra en fast jobb. I et slikt tilfelle er det jeg personlig som måtte ha signert oppsigelsen.

-Bare trist

- Men vi har mange typer arbeidsforhold i Fretex, og denne situasjonen virker bare trist. Derfor setter jeg inn alle krefter  for å finne ut hva som har skjedd, og aller helst en løsning til gode for de berørte, sier Madsen til Dagbladet.no.

Advokat Per-Markus Grundesen i Moss har bistått den unge muslimen med promillesaken.

- Dette er en veldig lei og trist sak både for min klient og hans nærmeste overordnede, som lurte han til å drikke alkohol og spise svinekjøtt. Jeg vet at de er venner igjen selv om de ikke jobber sammen lenger, og jeg hører også at han som skjenke, jobber for at hans gode kollega skal få jobben tilbake, sier Grundesen til Dagbladet.no.

Kritikken mot Fretex som umoralsk arbeidsgiver «eksploderte» etter at bloggen Todolan.net navnga bedriften, og SOS Rasisme i Moss ville demonstrere utenfor bedriften.

- Men verken min klient eller hans gamle arbeidskamerat liker slik oppmerksomhet, og vi har isteden avtalt at de skal møtes på mitt kontor til uka sammen med SOS Rasisme, sier advokat Grundesen.

I dag fikk han en henvendelse til kontoret om saken fra likestillings- og diskrimineringsombudet mens han selv var i retten.

Hans første jobb

Advokaten er lei seg på den unge mannens vegne for at han mistet jobben.

- På grunn av sitt handikapp som døv hadde han problemer med å komme inn i arbeidslivet. Dette var hans første ordentlige jobb, og han stortrivdes. Han har fått strålende attester fra Fretex, og hans arbeidsleder la seg flat i retten for å ha lurt sin muslimske kollega på festen.

Her er det mange som har et sterkt ønske om at denne situasjonen skal endre seg til noe positivt, sier advokat Per-Markus Grundesen.

I retten ble den unge mannen bare dømt til seks måneder uten førerkort på tross av 0,96 i promille.

Men hvorfor han ikke fikk en annen jobb i Fretex på tross av glimrende attester, har verken advokaten eller sjefen for Fretex i Øst-Norge funnet ut av. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media