Freya døde momentant

Avlivningen av hvalrossen Freya skal ha skjedd på en dyrevelferdsmessig måte. Ifølge Veterinærinstituttet skal hvalrossen undersøkes over helga.

FREYA: Hvalrossen har fått mye oppmerksomhet i sommer, da hun har vært på jevnlige besøk forskjellige steder i Oslofjorden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig søndag morgen gjennomførte Fiskeridirektoratet en kontrollert aksjon der hvalrossen ble avlivet.

Det skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

- Dyret døde momentant uten påført smerte, skriver fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en e-post til Dagbladet.

«Aksjonen ble gjennomført av personell fra Fiskeridirektoratet på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte», heter det i pressemeldingen.

Skal obduseres

Bakke-Jensen henviser til Veterinærinstituttet på spørsmål om hva de mener med at Freya er overlevert til videre håndtering av veterinærer, og hva som vil skje med henne videre.

- Slik det ser ut nå vil Veterinærinstituttet bli bedt om å undersøke hvalrossen over helga, skriver kommunikasjonsdirektør i Veterinærinstituttet, Asle Haukaas, i en tekstmelding til Dagbladet.

Videre henviser han til Havforskningsinstituttet for eventuelle andre spørsmål.

Kathrine Ryeng, forsker og veterinær i Havforskningsinstituttet, bekrefter i en SMS at hvalrossen vil bli obdusert, men henviser til Fiskeridirektoratet i denne saken.

- Var siste mulighet

Bakke-Jensen skriver at det ble tatt en helhetsvurdering og begrunner beslutningen om avlivning med at menneskers liv og helse kunne komme i fare.

- Den grunnleggende dyrevelferden ble ikke ivaretatt ved at dyret virket stresset og ble oppsøkt av svært nærgående og til dels store menneskemengder, sier fiskeridirektøren.

Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen. Foto: NTB
Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen. Foto: NTB Vis mer

Fiskeridirektoratet har i sommer fulgt med på Freya og hennes aktivitet i Oslofjorden. Gjentatte ganger har de advart publikum om å holde avstand til dyret.

- Vi har utover det også fortløpende vurdert andre tiltak, der avlivning var siste mulighet.

Beslutningen ble ifølge Bakke-Jensen tatt i samråd med veterinære fagmyndigheter.

Farlige situasjoner

Fiskeridirektoratet har dokumentert at personer bader med hvalrossen, og at folk oppsøker den ved vannkanten sammen med barna sine for å ta bilder.

- Publikums uaktsomme atferd og manglende etterfølgelse av anbefalingene fra myndighetene kunne sette liv og helse i fare, skriver Bakke-Jensen.

Dagbladet har tidligere i sommer skrevet om padleren Eivind Andreas Vold (29), som opplevde å få hvalrossen etter seg på en treningsøkt. Han var ikke orientert om at Freya oppholdt seg i området, men kom seg heldigvis unna uten skader.

Det har også flere ganger vært meldt om at Freya har kommet for tett på badende. Hvalrossen har for det meste oppholdt seg i Frognerkilen i sommer, men hun har også vært innom blant annet Kadettangen, et populært badested.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer