Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fri etter 40 år

Desertøren Charles Robert Jenkins (64) er en fri mann, etter 39 år i Nord-Korea, og én måned i amerikansk fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - 40 år er lang tid, sa en fortsatt uniformert Charles Robert Jenkins da han lørdag slapp ut av fangenskapet i USAs marinebase i Yokosuka, Japan. Dermed er historiens lengste amerikanske deserterings-sak ved sin ende.

Nå ønsker 64-åringen å tilbringe resten av livet i konas hjemby.

- Hvis Japan vil ha meg, vil jeg bo der sammen med familien min, sa amerikaneren til nyhetsbyrået AP, før han ble fløyet til militærbasen Camp Zama.

- Livredd

Ifølge det amerikanske forsvaret valgte sersjanten Charles Robert Jenkins å desertere til Nord-Korea da han forlot patruljen sin i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea i 1965.

Jenkins hevder han prøvde å komme seg hjem til USA ved å reise gjennom Nord-Korea og deretter Sovjetunionen, men at han ble bortført av nord-koreanske soldater før han kom så langt.

Årsaken til at han forlot medsoldatene var ifølge Jenkins at han var livredd for å bli sendt tilbake til kamphandlinger i Vietnam.

Dømt

For en snau måned siden fant en amerikansk militærdomstol i Tokyo ham skyldig i å ha desertert for nesten 40 år siden. Den aldrende sersjanten risikerte livstid i fengsel, men ble idømt 30 dagers etter å ha inngått et forlik med amerikanske militærmyndigheter.

Jenkins innrømmet at han deserterte, og et avgjørende bevis i saken var hans deltakelse i en propagandafilm for det nord-koreanske regimet fra 1981.

Nå har Jenkins sonet nesten en måned bak murene, men i morgen er han igjen en fri mann, melder CNN.

Dermed settes sluttstrek for den mest langvarige desertørsaken i amerikansk militærhistorie.

Propagandaredskap

Da Jenkins havnet i hendene på det nord-koreanske regimet, møtte han tre andre amerikanske desertører. Ifølge Jenkins fikk ingen av dem forlate landet. De ble i stedet tvunget til å undervise offiserer i engelsk, og brukt som propagandaredskaper for de kommunistiske makthaverne. De måtte også studere læren til Kim Il Sung i timesvis hver dag.

Under rettssaken beskrev Jenkins et liv i kummerlige forhold.

- I mange år delte alle sammen et ettroms hus. Vi sov på gulvet, det var sjelden elektrisitet, og vi hadde ikke rennende vann. Vi fikk lov å bade èn gang i måneden, men om sommeren badet vi ofte i ei elv, sa han.

I dag er to av de andre amerikanerne døde, mens den tredje fortsatt bor i kommuniststaten.

Men det fantes også lyspunkter. På 1980-tallet møtte han den japanske sykepleieren Hitomi Soga.

Hun var tidligere bortført fra Japan til Nord-Korea i 1978, fordi regimet mente hun kunne brukes til å trene opp nord-koreanske agenter.

Paret giftet seg, og har i dag døtrene Mika og Belinda. I 2002 ble imidlertid livene deres snudd på hodet. Nord-Korea innrømmet systematiske kidnappinger av japanere, og samme år fikk Hitomi reise hjem for første gang. Etter hardt diplomatisk press fra Japan - der parets skjebne ble førstesidestoff - fikk også Jenkins tillatelse til å forlate Nord-Korea.

Ble igjen

Jenkins torte imidlertid ikke å følge etter kona, fordi han fryktet straffeforfølgelse fra amerikanske myndigheter. Han og døtrene ble igjen i Nord-Korea, og etter en diplomatisk tautrekking mellom Japan og USA kunne de tre endelig møte Hitomi igjen på Indonesia i juli i år.

Kort tid etter dro familien til Japan, fordi Jenkins måtte på sykehus for mageproblemer. Så snart han var ute av sykesenga meldte han seg for amerikanske militærmyndigheter i Tokyo den 11. september i år - 39 år etter at han forsvant under patrulje. Les også:

FAMILIEN: Jenkins' kone Hitomi Soga og parets to døtre.
FRI: Charles Robert Jenkins ankommer Camp Zama som fri mann lørdag - etter 40 år i fangenskap.
TILBAKE PÅ GAMLE TRAKTER: Etter at Charles Robert Jenkins meldte seg for amerikanske militærmyndigheter i år, måtte han inn i uniformen igjen, inntil han formelt kan dimitteres. Her under rettshøringen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media