Fri etter 40 år

Desertøren Charles Robert Jenkins (64) er en fri mann, etter 39 år i Nord-Korea, og én måned i amerikansk fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - 40 år er lang tid, sa en fortsatt uniformert Charles Robert Jenkins da han lørdag slapp ut av fangenskapet i USAs marinebase i Yokosuka, Japan. Dermed er historiens lengste amerikanske deserterings-sak ved sin ende.

Nå ønsker 64-åringen å tilbringe resten av livet i konas hjemby.

- Hvis Japan vil ha meg, vil jeg bo der sammen med familien min, sa amerikaneren til nyhetsbyrået AP, før han ble fløyet til militærbasen Camp Zama.

- Livredd

Ifølge det amerikanske forsvaret valgte sersjanten Charles Robert Jenkins å desertere til Nord-Korea da han forlot patruljen sin i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea i 1965.

Jenkins hevder han prøvde å komme seg hjem til USA ved å reise gjennom Nord-Korea og deretter Sovjetunionen, men at han ble bortført av nord-koreanske soldater før han kom så langt.

Årsaken til at han forlot medsoldatene var ifølge Jenkins at han var livredd for å bli sendt tilbake til kamphandlinger i Vietnam.

Dømt

For en snau måned siden fant en amerikansk militærdomstol i Tokyo ham skyldig i å ha desertert for nesten 40 år siden. Den aldrende sersjanten risikerte livstid i fengsel, men ble idømt 30 dagers etter å ha inngått et forlik med amerikanske militærmyndigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.