Fri etter tre år

Elhanan Tannenbaum ble tatt til fange av Hizbollah for tre år siden. Nå har Israel byttet ham mot 400 palestinske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har idag løslatt de 400 palestinere mot å få forretningsmannen Tannenbaum tilbake fra den libanesiske organisasjonen Hizbollah.

Bussene med palestinere i håndhjern kjørte i dag tidlig til forskjellige sjekksteder på Vestbanken. Der ventet de på signalet for at Hizbollah holdt ord, nemlig å slippe fri den israelske forretningsmannen Elhanan Tannenbaum. Han var på vei til Israel i fly fra Beirut.

En forandret mann

- Mitt navn er Elhanan Tannenbaum og jeg er en israelsk statsborger, sa Tannenbaum til AP da han gikk på flyet i Beirut.

Tannenbaum dukket i går overraskende opp op Hizbollahs TV-kanal al-Manar.

Han forteller nå at han dro til Beirut i Libanon i oktober 2000 for å tjene penger og for å undersøke om han kunne få mer informasjon om Ron Arad, en major og navigatør som ble skutt ned, overlevde og tatt til fange i 1986.

Tannenbaum var i god form, og rapportene som har kommet den siste tiden om at han blitt torturert og mistet tennene ser ut til ikke å stemme. TV-bildene viste ham da han kledde på seg uten noen problemer. Stemmen var også tydelig og flytende.

Arkivbildene av mannen viser likevel at årene hos Hizbollah har forandret ham. I løpet av tre år har mannen fått grått hår og lagt på seg flerfoldige kilo. Selv sier han at han har blitt godt behandlet.

- Ikke innblandet i lovbrudd

Tannenbaum sier at han var lovet informasjon om Arad da han dro til Libanon.

- Samtidig kunne jeg også ha gjord noe for hjemmet mitt, finansielt, la han til.

I intervjuet ga Tannenbaum inntrykk av at han fulgte med på israelske nyheter om seg selv. - Jeg vet det har kommet flere beskyldninger mot meg, sa han, og refererte til mistankene om at han har vært involvert i narkotika eller andre ulovlige opplegg.

- Grunnene til at jeg dro var ikke så gale. Jeg har ikke gjort slike lovbrudd mot staten Israel.

Tannenbaum må nå regne med avhør etter frigivelsen. Israelske myndigheter vil ikke si annet enn at han nå skal undersøkes av en lege.

Neste steg

I avtalen inngikk også likene til tre israelske soldater. Israel løslot i tillegg 36 personer fra Libanon og andre arabiske land. Levningene etter 60 libanesiske militante ble også overlevert. Tyske Stephen Smyrek, 32, var blant de løslatte i dag. Han ble dømt til 10 års fengsel for å ha planlagt en selvmordsaksjon for Hizbollah. Han ble arrestert i 1997.

Nå forsetter partene på steg 2 i forhandlingene. Israel er lovet konkret informasjon om Arad i løpet av tre måneder, mot at de slipper Samir Kantar fri. Den libanesiske militante Kantar har sittet i israelsk fengsel siden 1979 for drapet på 3 israelere.

TATT I OKTOBER 2000:</B> Dette udaterte bildet viser Tannenbaum før han ble tatt til fange av Hizbollah.
<B>STILTE PÅ TV:</B> Tannenbaum slik han ser ut i dag.