Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fri flyt av flått

- Etter at karantenebestemmelsene ble opphevet, har vi ingen muligheter til å stoppe nye arter flått. Det sier forsker Reidar Mehl ved Statens institutt for folkehelse. Han frykter at husflåtten kan ramme Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tar folk med seg hunder og katter på ferie til fjernere reisemål, som middelhavsområdet. Og det kommer utenlandske hunder inn over våre grenser.

- Husflått har vi faktisk hatt et par spredte tilfeller av, men det er lenge siden. Med åpne grenser er mulighetene til stede for nye erfaringer med husflåtten.

Reidar Mehl karakteriserer husflåtten som et ubehagelig problem der den måtte dukke opp. Huset må desinfiseres kraftig for å bli kvitt disse blodsugerne.

- Husflåtten er en ørkenflått. Den tåler derfor inneklimaet svært godt. Man bør være oppmerksom på muligheten for innførsel av husflått, kennelflått og andre uønskede skapninger nå som karantenebestemmelsene er opphevet.

Måtte stenge hytta

Veterinær Kjetil Dahl på Nesodden sier at flåtten kan dukke opp nær sagt hvor som helst. For noen år siden leide italienske jegere med hunder et par hytter i Nord-Sverige.

- Da de hadde reist, viste det seg at hyttene var infisert med en spesiell flåttype som ikke har vært registrert i Sverige tidligere. Flåtten, som hadde kommet med hundene, trivdes svært godt i jakthyttene og angrep alt som kom innenfor de fire veggene. Det endte med at hyttene måtte desinfiseres og stenges i seks måneder, forteller veterinær Dahl.

Grådig skapning

Blodsugeren er en grådig skapning - den skal ha blod tre ganger i løpet av sitt livsløp. Første gang er det som larve. Da er flåtten «uskyldig» - den overfører ikke smitte. Det kan den imidlertid gjøre i de neste to trinnene: som nymfe og flått.

Den overføres først og fremst via smågnagere, men også rådyr regnes for å spille en viktig rolle her. Fugler kan også føre flåtten inn i områder hvor den tidligere ikke har vært påvist.