Fri flyt av flått

- Etter at karantenebestemmelsene ble opphevet, har vi ingen muligheter til å stoppe nye arter flått. Det sier forsker Reidar Mehl ved Statens institutt for folkehelse. Han frykter at husflåtten kan ramme Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå tar folk med seg hunder og katter på ferie til fjernere reisemål, som middelhavsområdet. Og det kommer utenlandske hunder inn over våre grenser.

- Husflått har vi faktisk hatt et par spredte tilfeller av, men det er lenge siden. Med åpne grenser er mulighetene til stede for nye erfaringer med husflåtten.

Reidar Mehl karakteriserer husflåtten som et ubehagelig problem der den måtte dukke opp. Huset må desinfiseres kraftig for å bli kvitt disse blodsugerne.

- Husflåtten er en ørkenflått. Den tåler derfor inneklimaet svært godt. Man bør være oppmerksom på muligheten for innførsel av husflått, kennelflått og andre uønskede skapninger nå som karantenebestemmelsene er opphevet.

Måtte stenge hytta

Veterinær Kjetil Dahl på Nesodden sier at flåtten kan dukke opp nær sagt hvor som helst. For noen år siden leide italienske jegere med hunder et par hytter i Nord-Sverige.

- Da de hadde reist, viste det seg at hyttene var infisert med en spesiell flåttype som ikke har vært registrert i Sverige tidligere. Flåtten, som hadde kommet med hundene, trivdes svært godt i jakthyttene og angrep alt som kom innenfor de fire veggene. Det endte med at hyttene måtte desinfiseres og stenges i seks måneder, forteller veterinær Dahl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer