Fri import av ulovlige fjær til Norge

Ingen vet hvor mange dunjakker, puter og dyner som inneholder fjær plukket av levende gjess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Å plukke fjær fra levende gjess er ulovlig i Europa, men det er derimot lovlig å importere produktet i Norge.

I 2009 utarbeidet Landbruks- og matdepartementet et nytt forslag til en ny dyrevelferdslov, som gir muligheten til å forby import av dun og fjær plukket fra levende fugl.

- Med den nye Dyrevelferdsloven skaffer vi oss også et verktøy til å kunne forby import av slike varer, sa daværende landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i en pressemelding den gang.

Men siden da har ingenting skjedd.

- Vi er veldig misfornøyd med landbruks- og matdepartementet, som ikke har benyttet den nye hjemmelen til å forby dette, sier Anton Krag, biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen.

Siden 1998 har EU forbudt plukking av fjær på levende gjess, men likevel er Ungarn størst i verden på dette. I tillegg er Polen og Kina storprodusenter.

Krag sammenligner plukking av fjær fra gjess med å nappe ut negler på mennesker.

- Hva er vitsen? I tillegg til å forby import av denne type fjær, ønsker Dyrevernalliansen forbud mot import av retten foie gras, som består av lever fra gjess eller ender som har blitt tvangsforet slik at leveren har vokst åtte til ti ganger sin opprinnelige størrelse på kort tid.

Dyrevernorganisasjonen Four Paws ved Marcus Müller anslår at 50 millioner ender blir tvangsforet og slaktet hvert år.

- Vi har minnet departementet på dette flere ganger, også i forhold til tvangsforing av gjess til gåselever. Hva er vitsen med en dyrevelferdslov som bare ser fin ut på papiret?

Avdelingsdirektør for seksjon dyrevelferd og miljø ved Landbruks- og matdepartementet, Kristin Nummedal, skriver følgende kommentar i en e-post til Dagbladet:

<strong>SOM NEGL-TORTUR:</strong>  Biolog og leder for Dyrevernalliansen, Anton Krag, forteller at napping av fjær på gjess er like smertefullt som å trekke ut negler hos mennesker. Dyrevernalliansen har lenge jobbet for forbud mot importforbud av fjær nappet av levende gjess og foie gras, som er lovlig å impoertere i Norge. Foto: Nina hansen / Dagbladet
SOM NEGL-TORTUR: Biolog og leder for Dyrevernalliansen, Anton Krag, forteller at napping av fjær på gjess er like smertefullt som å trekke ut negler hos mennesker. Dyrevernalliansen har lenge jobbet for forbud mot importforbud av fjær nappet av levende gjess og foie gras, som er lovlig å impoertere i Norge. Foto: Nina hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er foreløpig ikke utarbeidet forskrift med hjemmel i §17 i Dyrevelferdsloven.

Ikea brukte dun I februar 2009 ble Ikea tatt med buksene nede da Svensk TV 4 avslørte at en av Ikeas underleverandører i Kina, Multi Glory Group, benyttet store mengder dun plukket fra levende gjess. Dette hadde Ikea tidligere har nektet for.

Etter avsløringen beklaget Ikea at de hadde gått ut med feilaktig informasjon.

- Det ville vært enkelt for norske myndigheter å kreve informasjon om hvordan dunet som importeres har blitt laget, sier han videre.

Ifølge Daily Mail bruker merker som Giorgio Armani, Ralph Lauren, Benetton, Gap, Patagonia, The North Face, Marks & Spencer, Puffa og Tommy Hilfiger fjær fra levende plukkede gjess.

Ikke-informerte produsenter Ifølge Krag har norske firmaer og produsenter ingen vane for å spørre hvordan produktene er produsert, for dem er prisen viktigst.

- Det finnes noen firmaer som sjekker sine leverandører, men et kjempeproblem er at leverandører, i for eksempel Kina, ikke blir straffet av myndighetene dersom de ljuger om at de ikke benytter levende plukking. Det ville de blitt med for eksempel erstatningskrav i Norge.

Uvitende forbrukere Leder for NOAH - for dyrs rettigheter, Siri Martinsen mener det er liten tvil om at plukking av levende gjess for dun, og spesielt dyrere dun, er ren rutine i produksjon.

<strong>FOR LITE OPPMERKSOMHET:</strong> Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen, mener at produksjon av dun - som forårsaker store lidelser for fugler - må bli mer kjent. - Vi ser at det dessverre ikke er alle forbrukere som er klar over dette - og dermed kjøper produkter med dun selv om de er imot produksjonen av det. Foto: Bente Isefjær / NOAH
FOR LITE OPPMERKSOMHET: Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen, mener at produksjon av dun - som forårsaker store lidelser for fugler - må bli mer kjent. - Vi ser at det dessverre ikke er alle forbrukere som er klar over dette - og dermed kjøper produkter med dun selv om de er imot produksjonen av det. Foto: Bente Isefjær / NOAH Vis mer

- Dun ikke er et produkt man ønsker noe med å gjøre hvis man bryr seg om dyr. Dessverre er det nok mindre kjent at dun forårsaker lidelse for dyr enn at for eksempel pels gjør det.

- Dessverre ikke er alle forbrukere som er klar over dette - og dermed kjøper de produkter med dun selv om de er imot produksjonen av det, sier hun videre.

Rutineplukking Også Martinsen fastslår at det er vanskelig å tallfeste hvor stor industrien er på verdensbasis. Statistikk ofte er mindre tilgjengelig når produksjonen foregår i land som Kina og Øst-Europa, forklarer hun.

- Men millioner av ender og gjess er offer for dunproduksjon, og flere titalls land har en betydelig produksjon. Dun-produksjon fra gjess er ofte relatert til produksjon av kjøtt og fois gras (gåselever) - et produkt de fleste vet er laget ved  hjelp av en smertefull tvangsfôring av gjess, sier hun, og fortsetter:

- Det synes å være rutine å plukke dyrene levende, «manualer» over dunporduksjon anbefaler å plukke dyrene hver 6 uke.

- Sammenhengende lidelse Martinsen understreker at fjærene som plukkes fra levende dyr anses for de mest verdifulle fordi kvaliteten er bedre.

- Det ikke urimelig å anta at dyre produkter risikerer å ha en slik bakgrunn. Men billig dun er selvsagt like ille for dyrene - selv om kanskje fjærene skulle bli tatt av dyrene etter slakt, er hele den industrialiserte oppavlingen av ender og gjess hvor de står tett i store låvebygninger innendørs, en sammenhengende lidelse.

<strong>SMERTEFULLT:</strong>  EUs vitenskapskomité har fastslått at plukking er ekstremt smertefull for fuglene. Foto: Four paws / Farmwatch
SMERTEFULLT: EUs vitenskapskomité har fastslått at plukking er ekstremt smertefull for fuglene. Foto: Four paws / Farmwatch Vis mer

Disse dyrene bør ha tilgang til vann for å trives, men holdes hele livet uten mulighet til å svømme, forklarer hun. Hun mener generelt av forbrukere bør holde seg unna klesprodukter basert på dyr.

- Både pels, dun, skinn og andre produkter fra dyr - fra såvel ville dyr som dyr i fangenskap - har svært ofte en meget ubehagelig bakgrunn. Det finnes så mange alternativer hvor man er sikker på at ikke dyr har lidd eller dødd for plagget.

<strong>FOIE GRAS-PRODUKSJON:</strong>  Dette bildet er tatt på en gård hvor gjessene blir tvangsfóret slik at leveren deres blir forstørret åtte til ti ganger. Foto: Four paws/ Farmwatch
FOIE GRAS-PRODUKSJON: Dette bildet er tatt på en gård hvor gjessene blir tvangsfóret slik at leveren deres blir forstørret åtte til ti ganger. Foto: Four paws/ Farmwatch Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer