Fri mann, fritt ord

Navn: Nils Christie Alder: 73 Yrke: Professor i kriminologi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - Det bør ikke framstilles som Mekka å få bo i Holmenkollåsen, dersom man blir den eneste innvandrerfamilien i området, sa han i 1995. Og som vanlig når det gjelder den vennlige sosiolog og samfunnsrefser, var det ganske godt sagt.
  • Men det hender at prisutdelinger ledsages av gode formuleringer, også. Som i stiftelsen Fritt Ords begrunnelse for årets pris: «Nils Christie uttrykker seg forbilledlig enkelt og klart. Det gjør hans bidrag tilgjengelige langt ut over akademiske fagmiljøer.»
  • Christies bilde fra Holmenkollåsen serverte han i en sammenheng da han ville gi innvandrere «lov» til å la være å bosette seg i villastrøkene, og heller bo i nærheten av hverandre, hvis det var det de ville. Og det ville de jo, så her gjorde kriminologiprofessoren i all enkelhet en riktig observasjon. Og igjen typisk for Christies formuleringsevne; den er et resultat av at han tenker frie tanker. Og deretter bruker han tid og krefter på hjelpe folk til å forstå sin samtid. Og til å være deltaker i stedet for tilskuer.
  • Denne evnen gjorde ham til en inspirerende og høyt elsket foreleser for mange studentkull. Og ga hans observasjoner spredning verden over, for flere av hans bøker er oversatt til et titall språk. «Pinens begrensning» og «Kriminalitetskontroll som industri» har vakt mer enn betydelig oppsikt i både USA og Russland. Her hjemme er vi ennå noen som husker «Hvis skolen ikke fantes», hvor Christie på en overbevisende måte minner oss om at skolen tar barndommen fra ungene, at den er en interneringsleir for den oppvoksende slekt. Og der holdes de i sjakk i flere år for ikke å komme i veien for det voksne samfunn.
  • Å si at Christies synspunkter ikke er kontroversielle, ville derfor være en løgn. Og det har forekommet øyeblikk da «samfunnet» ikke har villet lytte til ham. Hans aller viktigste bidrag til fellesskapet var en årelang kamp for å få opphevet løsgjengerloven. Noe han også lyktes i, men når han på et seinere tidspunkt mente at straffeforfølgelsen av rusmisbrukere var en gjeninnføring av den samme loven, ble han upopulær i vide kretser. Og mange var de som mislikte at den syklende borgersønnen fra Nordberg i Oslo ved to anledninger satte seg ned i en lenkegjeng og bedrev sivil ulydighet.

    Da Verdikommisjonen ble opprettet, mente Christie at det mest interessante den kunne foreslå i vårt altfor rike land var at vi alle kom ned i en årsinntekt på 150.000 kroner i året. Selv måtte han ha bidratt med 180.000 til fellesskapet. Professoren hadde gladelig gjort det.