Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fri, men innestengt

Mens palestinske politimenn tar over kontrollen i Betlehem, står en dame i midten av 40-åra og gråter: Israelerne lar henne ikke få dra ut av Jesu fødeby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BETLEHEM (Dagbladet): Kvinnen er festkledd. En bluse full av store blomster, et matchende skjørt og ei lita håndveske med en presang i. Gaven er til kvinnens datter, som skal forlove seg i Jerusalem. Men den israelske soldaten ved sjekkposten mellom Betlehem og Jerusalem nekter kvinnen å forlate byen. Med tårene trillende nedover kinnet gjør hun vendereis.

- Jeg hadde et håp om at det var mulig for oss å komme ut herfra i dag, siden israelerne trekker seg ut, hikster hun og spør:

- Er jeg en terrorist?

Skeptiske

Bare sju kilometer skiller Betlehem og Jerusalem. Men de fleste palestinerne i Jesu fødeby har ingen spesialtillatelse for å dra ut av byen. For dem kunne Jerusalem like gjerne vært på månen.

- Hva er vitsen denne såkalte tilbaketrekkingen? Vi er fremdeles innestengt i Betlehem som i et fengsel, sier kvinnen.

Hun vil verken si navnet sitt eller la seg avbilde.

- Jeg tør ikke. Da kommer de vel og arresterer sønnen min, sier hun.

Folket i Betlehem er glade over gårsdagens israelske tilbaketrekking. Men samtidig er de engstelige for at israelerne snart er tilbake i byen. De viser til fjoråret: I august trakk Israel seg ut av Betlehem - som de gjorde i går. Tre måneder seinere invaderte og okkuperte de byen igjen. Inntil i går.

- Jeg håper at vi ikke vil se dem her igjen, men jeg tror det ikke. At israelerne er ute av byen, gjør ikke den økonomiske situasjonen noe bedre. Folk kan jo ikke dra til jobbene sine i Israel og andre steder på grunn av sjekkpostene, sier Elias Hizboun.

Han har liten matbutikk på Fødselstorget. Vareutvalget er magert, og mange av hyllene er tomme. Hizbouns omsetning har gått ned med 40 prosent siden intifadaen startet for 33 måneder siden.

Vil ikke gi hjelp

Mens israelerne trekker seg ut av Betlehem, inntar blåkledde palestinske politimenn igjen Betlehems gater. Siden november i fjor har de gått uten uniformer. Nå skal de igjen sørge for byens ro og orden.

- Vår viktigste oppgave er ikke å arrestere folk som Israel kaller terrorister. Vi vil ikke hjelpe dem. Nå har vi palestinere inngått en våpenhvile på tre måneder, og alt er opp til Israel. Hvis de klarer å holde seg rolige, blir våpenhvilen utvidet ytterligere, sier en palestinsk politioffiser.

Han har ikke lov til å si navnet sitt. Offiseren forteller at han ikke stoler på Ariel Sharon og israelske myndigheter.

- Han har drept flere politimenn. Han har også arrestert flere av våre menn, i tillegg til å ødelegge våre bygninger og biler. Men vi skal gjøre så godt vi kan, og håper på det beste, sier han.

Heller ikke israelerne er optimister, til tross for våpenhvilen. 36 prosent av de spurte tror ikke våpenhvilen vil vare mer enn ei uke. 26 prosent regner med at den vil bli brutt i løpet av en måned.

ENDELIG PÅ JOBB: Den palestinske politimannen Hamza strålte som sola over Betlehem i går. Siden november i fjor har de palestinske politimennene arbeidet uten uniformer. Nå har de igjen sikkerhetskontrollen i byen.