Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fri oss fra kroppsfokuseringen

- Det må være forskjell på oss mennesker. Vi trenger dem som ser ut som tømmerhoggere og dem som har utseende som mannekenger. Men dessverre greier ikke unge jenter å fri seg fra kroppspresset som reklamen skaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier forsker Liv Duesund ved Institutt for Spesialpedagogikk i Oslo.

Liv Duesund, som også arbeider ved Sogn ungdomsskole og Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri, driver med et forskningsprosjekt som skal bevisstgjøre unge jenter på sitt eget kroppsbilde.

Treningsleir

- I vår kultur vil vi ikke vedkjenne oss kroppen. Vi fokuserer på de ytre tingene. Alle skal se ut som modeller, sier Liv Duesund. Hun hevder at vi må glemme kroppen for å ha det bra med oss selv.

- Spesielt jenter og kvinner, men også flere menn, setter nå strengere og strengere grenser for hvordan de skal se ut. Kvinnefrigjøringen på 70-tallet har dessverre endt opp i en kroppsdisiplinering der hele livet nærmest har blitt en treningsleir. Et best mulig utseende inkluderer både kosthold, klesmote, mosjon og plastisk kirurgi. Tenk bare på alt folk sliter seg gjennom for å få slanket bort visse deler på kroppen, sier Duesund oppgitt.

Bevisst rollen

Duesund er opptatt av å få sterkere fokus på kropp i skolen og lærerutdanningen. Den har nemlig stor betydning for læring. Kropp, kroppskultur og fysisk aktivitet er like viktig som arbeidet med lese/skrivevansker, mener hun.

- Lærerne og de voksne må være seg bevisst hvordan de opptrer og virker som rollemodeller. Mødre som alltid er på slankekur er livsfarlig. Det bærer galt av sted når så mye dreier seg om slanking og mengden usunn mat vi putter i oss. Da blir også det umiddelbare og spontane i oss borte, sier Duesund. Hun advarer mot et fullstendig gjennomregissert og kontrollert liv.

- I vår kultur er den friske og sunne kroppen gjort til et moralsk anliggende. Det er vår skyld om ikke kroppen blir perfekt. Men hvem har bestemt hva som er pent og hva som er stygt? spør forskeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media