FRI

PRISTINA (Dagbladet): Etter uker med intense forhandlinger og storpolitisk maktspill, ble den norske KFOR-kapteinen Audun Vestli (27) i går kveld løslatt fra fengsel i Makedonia. - Det har vart ufattelig lenge, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knallhardt press fra NATO og en erstatningsavtale overfor etterlatte familiemedlemmer er blant elementene som har fått Vestli ut av makedonsk varetekt.

Vestli har sittet i makedonsk fengsel etter han kjørte en KFOR-tjenestebil som frontkolliderte med bilen til den makedonske ministeren Radovan Stojkovski, 29. august i år. Stojkovski, hans kone og deres 12 år gamle datter ble drept i kollisjonen. Ministerens sjåfør døde seinere på sykehus.

I går kveld ble Vestli fløyet i helikopter fra Makedonias hovedstad Skopje til Kosovos hovedstad Pristina. Der landet han ved KFORs hovedkvarter i utkanten i byen litt over klokka 20.00, bare en time etter at han var sluppet ut fra fengslet.

Blek, sliten og litt nervøs svarte kapteinen på noen få spørsmål, før han skulle treffe KFOR-ledere.

Vil hjem

- Det føles godt å komme ut. Jeg ser fram til å komme hjem til familien. Jeg unner ikke min verste uvenn å sone under slike forhold, sa Vestli. De tunge dagene i fengslet har han holdt ut ved å si til seg selv at det må komme bedre dager og at livet må gå videre.

- Føler du deg som syndebukk i et storpolitisk spill?

- Jeg har tenkt over det. Det er vanskelig å si, men jeg havnet i en uheldig fase fordi det er valg i Makedonia, sier han til Dagbladet.

Ordknapp

Vestli var meget ordknapp da han møtte noen få norske pressefolk i Pristina i går kveld. Han ville likevel rose NATOs rolle i konflikten.

- Jeg er veldig fornøyd med måten KFOR har håndtert saken på.

Etterretningsoffiseren Vestli skulle i går raskt innom sin spesialavdeling i Kosovo, før han etter planen skulle reise til Norge så raskt som mulig.

- Skal du tilbake til tjenesten i Kosovo?

- Jeg må vente på at kommisjonen i Norge er ferdig med sitt arbeid.

- Hvem har skylden for at det har tatt så lang tid?

- Ingen kommentar.

Norsk lov

Sjefen for den norske KFOR-kontingenten, oberst Jon Berge Liland, var meget fornøyd med å få Vestli fri.

- Nå er det opp til påtalemakta i Norge å gå videre med denne saken, sier han.

Liland legger ikke skjul på at sakens politisk betente karakter har gjort at det har trukket i langdrag.

«Jeg unner ikke min verste uvenn å sone under slike forhold.»Audun Vestliæltå/SITTEKægtåæltå/FIXægtå