Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frida Sofía ble symbolet på håp etter jordskjelvet. Nå viser det seg at hun ikke finnes: - Folk er sinte

Håpet svinner i Mexico.

Tida renner ut: 273 mennesker er bekreftet omkommet etter det kraftige jordskjelvet i Mexico tirsdag, og tida renner sakte, men sikkert ut for overlevende fanget i ruinene. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix
Tida renner ut: 273 mennesker er bekreftet omkommet etter det kraftige jordskjelvet i Mexico tirsdag, og tida renner sakte, men sikkert ut for overlevende fanget i ruinene. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene har mobilisert det de kan og redningsarbeidere har i snart tre døgn jobbet på spreng i håp om å redde overlevende ut av ruinene i Mexico. Men snart tre døgn etter jordskjelvkatastrofen som rammet Mexico tirsdag, svinner tida og håpet for de overlevende som er fanget under sammenraste bygg.

273 mennesker er så langt bekreftet omkommet, men tallet er ventet å stige, ifølge meksikanske myndigheter.

Avhengig av hva slags typer skader man har fått sier eksperter at den gjennomsnittlige overlevelsestida etter denne typen hendelser er 72 timer, ifølge NTB.

Stillhet

LYTTER: Med jevne mellomrom ble knyttnevene til redningsarbeidere løftet i været, som et tegn til alle om at de måtte være stille. De skulle lytte etter tegn til liv. Nå skjer dette stadig sjeldnere. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix
LYTTER: Med jevne mellomrom ble knyttnevene til redningsarbeidere løftet i været, som et tegn til alle om at de måtte være stille. De skulle lytte etter tegn til liv. Nå skjer dette stadig sjeldnere. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Silencio». De første timene etter jordskjelvet hørte man jevnlig redningsarbeidernes bønn om stillhet. Redningsarbeidernes never ble hevet i lufta, som et signal på at de skulle lytte etter lyder fra eventuelle overlevende i ruinene.

Nå fyller stillheten gatene stadig sjeldnere, ifølge CNN.

Noen av de mest dramatiske skildringene knyttet seg til skolen Enrique Rebsamen. Bare timer etter jordskjelvet kom meldingen om at et titalls døde barn ble funnet i ruinene av skolen, som kollapset som følge av rystelsene.

Men 11 personer var reddet ut, og det var håp om at flere skulle bli funnet i ruinene.

Dagbladet snakket torsdag med norske Nils Erik Volden, som fortalte at han var blant de første som ankom skolen etter jordskjelvet.

- Taket og alt hadde kollapset. Det var støv over alt. Etasjer var bretta sammen som en sandwich. Vi hørte lyder av folk som hylte og skrek, sa Volden til Dagbladet.

Håp ble snudd til sorg og sinne

KOLLAPSET: Flere bygninger kollapset da jordskjelvet rammet Mexico by. Skjelvet hadde en styrke på 7,1. Video: CNN Vis mer

I over et døgn holdt Mexico pusten, etter meldingen om at en jente ved navn Frida Sofía var funnet i skoleruinene. Redningsarbeidere på stedet fortalte at de hadde sett jenta vifte med fingrene.

Legen Alfredo Vega, som arbeider sammen med redningsarbeiderne, bekreftet ifølge NTB at jenta fortsatt var i live.

- Hun forteller at det er fem andre barn i live der hun ligger under ruinene, fortalte han.

Saken ble omtalt av medier verden over, også her hjemme i Norge. Og den 12 år gamle jenta ble raskt et symbol på håp i det krevende redningsarbeidet.

Men torsdag ble håpet snudd til sorg, og seinere sinne, da historien om den lille jenta ble plukket fra hverandre, skriver The Guardian. Det var ingen jente ved navn Frida Sofía. Det fantes ingen jente som lå fanget i ruinene av skolen. Det viste seg at det aldri var blitt etterlyst en jente med dette navnet.

- Vi vil understreke at vi ikke har kjennskap (som bekrefter red.anm.) ... rapportene om en jente med dette navnet. Vi tror ikke dette, vi er helt sikre på at dette aldri var reelt, sier viseminister for marinen, Angel Enrique Sarmiento, ifølge The Guardian.

- Folk er sinte

Sarmiento sier det fortsatt er tegn til at det kan være en person i live i ruinene, men at det trolig er en voksen ansatt. Han opplyser at 11 barn ble reddet ut i live etter jordskjelvet, mens 19 barn og 6 voksne mistet livet, ifølge NTB.

- Folk er sinte. Frida var selve historien, sier Esteban Illades, redaktør i det meksikanske bladet Nexos, til The Guardian.

Ifølge den britiske avisa har mange rettet sin sinne mot myndighetene. Men også media i landet, og spesielt den meksikanske nyhetskanalen Televisa, får gjennomgå. Enkelte sammenlikner episoden med historien om den ni år gamle gutten Monchito, som var selve symbolet på håp i redningsarbeidet etter jordskjelvkatastrofen i Mexico by i 1985. Men i likhet med Frida, så skulle det vise seg at Monchito aldri eksisterte.

Televisa hevder på sin side at de bare har rapportert nyheter som myndighetene har kommet med.

- Myndighetene fortalte oss hele veien at det var en jente der, og at de skulle redde henne ut i live. Nå endrer de versjonen. Opprørende, skriver Carlos Loret de Mola, programleder for den meksikanske nyhetskanalen Televisa, på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!