Frie ytringer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Når USAs president Bill Clinton kommer til Oslo mandag, vil han ikke bare bli møtt av offisielle myndigheter. Flere organisasjoner planlegger demonstrasjoner mot USAs maktovergrep mot egne og andres borgere. Blant annet vil Amnesty International og Redd Barna arrangere markeringer mot dødsstraff, og mot at 70 ungdommer i dag sitter på dødscelle i den supermakten som sies å kjempe for menneskerettighetene.
  •  Samtidig kan Oslos borgere registrere at det planlegges sikkerhetstiltak ingen har sett maken til. I enkelte områder av byen får folk forbud mot å stå i vinduene, for ikke å snakke om å vise seg på gata i visse tidsrom. Sikkerhetsopplegget, som vel representerer den største utfordringen norsk politi har stått overfor, synes å være styrt av amerikanerne.
  •  Selv om Norge er kjent som en av de flinkeste i NATO-klassen, og selv om man kan mistenke den til enhver tid sittende utenriksledelse for å bukke bare den ser en Cola-flaske, er det av største viktighet at vi under det prominente besøket får anledning til å markere hvilken posisjon ytringsfriheten har her i landet. Det er ingen grunn til å glemme at myndighetene nettopp har fått overrakt innstillingen fra den ytringsfrihetskommisjonen de selv i sin tid oppnevnte.
  •  Det kan nok være fristende for politiet å forvise demonstrantene til deler av byen der de ikke vil utgjøre noen «sikkerhetsrisiko», selv ikke sett med de amerikanske sikkerhetsvaktenes øyne. Men til politiets oppgaver hører ikke bare å garantere gjestenes sikkerhet. Det skal også sørge for at landets borgere får brukt sine rettigheter.
  •  Derfor regner vi med at demonstrasjonene får foregå på steder der Clinton og hans følge har anledning til å se dem, så som på Slottsplassen eller langs den ruten presidenten skal følge. I likhet med andre siviliserte land har Norge et profesjonelt politi. Å sørge for både sikkerhet og vern av ytringsfriheten er en politifaglig oppgave som nok er utfordrende, men selvfølgelig ikke uløselig.