Frifinnelse i Sleipner-saken

Kaptein Sverre Hagland og rederiet HSD er frifunnet av Sunnhordaland tingrett i Sleipner-saken. Kapteinen brast i gråt da ble klart at han ble frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hans kone og døtre, som satt i salen da dommen ble lest opp, var også rørt til tårer, skriver bt.no. Hele dommen er på 46 sider, og leses nå opp av dommeren.

Hagland var tiltalt for å ha forvoldt sjøskade, en forbrytelse med en strafferamme på fengsel i inntil tre år. HSD var tiltalt for manglende sikkerhetsopplæring av de ansatteom bord på hurtigbåtene. Aktor la ned påstand om seks måneders betinget fengsel for Hagland, og fire millioner kroner i bot for HSD.

Nå er begge frifunnet av Sunnhordaland tingrett, melder NRK. Det er ventet at påtalemyndigheten vil anke saken, som har mye upløyd jus.

16 personer omkom da «Sleipner» gikk på skjæret Store Bloksen like nord for Haugesund 26. november 1999. Det var 76 passasjerer ombord og et mannskap på ni. Granskingskommisjonen konkluderte med at feilnavigering var årsak til grunnstøtingen, og la ansvaret på kapteinen og styrmannen.

- Ikke godt sjømannskap

Retten mener det er bevist at kaptein Hagland foretok en fatal feilnavigering. Dette husker han ikek selv, men retten tror at han kan ha fått svekket hukommelse av ettervirkningene av ulykken.

Retten mener at flere hendelsen ulykkeskvelden ikke samsvarer med godt sjømannskap, men vil ikke plassere skyld på enkeltpersoner.

«I ettertid, og ikke minst etter en slik alvorlig ulykke, er det lett å kritisere navigeringen. (...) Det er ikke noe som tilsier at Hagland (...) denne dagen avvek noe fra vanlig praksis. En må da være varsom med å kritisere enkeltpersoner, og i alle fall å karakterisere navigeringen som uaktsomt og straffbart. Det er det ikke grunnlag for», heter det i dommen ifølge bt.no.

Fikk vannskrekk

Kaptein Hagland ble uføretrygdet etter ulykken, og sliter med psykiske problemer. Den tidligere sjømannen med 25 års erfaring har fått vannskrekk, og sliter med angst og depresjoner og en voldsom skyldfølelse for menneskelivene som gikk tapt.

Vraket ligger fortsatt til oppbevaring i Høylandsbygd på Halsnøy. Der vil det ligge til det foreligger rettskraftig dom.

Etterlatte reagerer

Leder for de etterlatte etter forliset, Roy Erling Furre, sier til Nettavisen at han er rystet over frifinnelsene.

– Her er det noe som er veldig galt. Denne dommen kan ikke bli stående. Her utleveres det verken skyld eller ansvar, sier Furre.

LIGGER PÅ LAND: Vraket av «Sleipner» ligger lagret på Høylandsbygd på Halsnøy i påvente av rettskraftig dom.
FRIFUNNET: Sleipner-kapten Sverre J. Hagland på vei inn til åpningen av rettsaken tidligere i høst, flankert av sin advokat, Per Magne Strandborg ( foran), og HSDs advokat, Svein Aage Valen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer