Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frifinner FBI etter Waco

FBI-agentene som deltok i stormingen av sektleder David Koreshs sin base i Waco i Texas i 1993, kan ikke holdes ansvarlig for de mange menneskelivene som gikk tapt i aksjonen. Det fastslår en uavhengig amerikanske komite som har gransket politiaksjonen, melder CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 80 mennesker mistet livet i aksjonen, blant annet flere små barn. I tillegg ble flere FBI-agenter drept og skadd i aksjonen. Da FBI stormet bygningen der sektmedlemmene oppholdt seg, brøt det ut en eksplosiv brann. De fleste som omkom døde av røykforgiftning eller flammene.

Koresh sin feil

Selv om FBI-agentene langt på vei blir frifunnet i den uavhengige komiteens rapport, så rettes det kritikk mot at enkelte som var med på aksjonen har holdt informasjon bevisst skjult.

Rapporten ble bestilt av USAs justisminster Janet Reno. Den konkluderer med at det er sekten, og spesielt sektleder David Koresh, som må holdes ansvarlig for de mange livene som gikk tapt. Politiet stormet bygningen der sektmedlemmene oppholdt seg, etter at huset hadde vært beleiret i 51 døgn.

Fire spørsmål

Medlemmene i komiteen som har utarbeidet rapporten på 153 sider svarer konkret på fire spørsmål:

Skjøt FBI-agentene mot sektmedlemmene? Startet FBI brannen? Var forsvarets bistand i aksjonen et brudd på føderal lov? Har noen bevisst forsøkt å skjule hva som egentlig skjedde i Waco i 1993. Konklusjonen på alle disse fire spørsmålene er nei, konkluderer John C. Danforth som har ledet etterforskningen.

Last ned hele rapporten fra CNN Europe (PDF)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media