Frifunnet etter åtte år på dødscelle

CHICAGO (Dagbladet): Mord- og voldtektsdømte Ronald Jones (49) ba om å bli DNA-testet i 1994, men dommeren i ankesaken bare hånlo av ham. Tre år seinere bestemte Illinois høyesterett at DNA-test skulle foretas. Etter 14 år i fengsel, hvorav åtte år på dødscelle, ble Jones frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå føler jeg meg bare bortkommen, sier Ronald Jones til Dagbladet.

- Jeg ble sendt på dødscelle for en forbrytelse jeg ikke gjorde. På politistasjonen ble jeg banket opp. Jeg ble tvunget til å underskrive en tilståelse politiet fant på. Jeg ville bare at julingen skulle ta slutt. Straffesystemet er pill råttent, og jeg skjønner ikke hvordan de skal få orden på det, sier Jones.

- Da advokatene mine ba om DNA-testing i 1994, ble de ledd ut av dommeren. Og det var DNA-testing i 1997 som reddet livet mitt. Rettssystemet er gjennomsyret av likegyldighet og korrupsjon. Jeg er sikker på at jeg når som helst kan bli stoppet på gata, bli anklaget for mord og gå gjennom det hele en gang til. Du er skyldig til du kan bevise din uskyld. Ikke motsatt.

Jones måtte vente nesten to år på å slippe ut av fengselet etter frifinnelsen. Anklagerne satte i gang et voldsom apparat for sette i gang en ny rettssak, men måtte gi seg.

Rasende

Han er så rasende at furene i ansiktet er centimeterdype. Jones har likevel lært leksa. En svart mann holder kjeft. Foreløpig venter han på en erstatning på 140000 dollar fra delstaten Illinois. Om han noen gang får erstatning, vet han ikke.

Darby Tillis var den første dødsdømte som ble frikjent i Illinois etter at dødsstraff ble gjeninnført i 1977. Han har ventet i 13 år uten å ha fått et rødt øre. Ronald Jones er den tolvte dødsdømte i løpet av tolv år som er frikjent. De siste årene er 72 fanger i USA, hvorav åtte dødsdømte, frikjent etter DNA-testing.

- Må våkne

- Folk må våkne opp og se at det som skjedde med meg, kan skje med hvem som helst. Særlig hvis de er fattige og svarte. Rettssikkerheten finnes bare for de rike. Guvernør George Ryans moratorium er første skritt mot en opprydning, men håpet mitt er at dødsstraff blir avskaffet. Argumentet om at dødsstraff hindrer drap er bare tull. Tror du virkelig en seriemorder tenker på dødsstraff eller at han skal bli tatt? sier Jones som mistet moren og faren sin mens han satt på dødscella.

- Heldigvis hadde jeg ingen barn, sier han.

- Hva tenkte du da du fikk dødsdommen og visste at du var uskyldig?

- Man går gjennom forskjellige stadier. Først tror man ikke at det som skjer er sant. Så aksepterer du at samfunnet vil ta livet ditt og konsentrerer deg om å finne folka som kan hjelpe deg. Anke-advokaten min, Richard E. Cunningham, fant til slutt Barry Scheck som er spesialist på DNA-testing.

Hadde jeg ikke hatt folk rundt meg som aldri ville gi opp, ville jeg vært død nå, sier Jones.