Trygdeskandalen

Frifunnet etter sin død

Kvinnen ble dømt til fengsel for trygdesvindel, og sonet i fengsel. Nå – ett år etter sin død – er hun blankt frifunnet.

FRIFUNNET: - Et år etter kvinnens død, er hun nå blankt frifunnet for trygdebedrageri og for å ha gitt falsk forklaring, sier advokat John Christian Elden Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRIFUNNET: - Et år etter kvinnens død, er hun nå blankt frifunnet for trygdebedrageri og for å ha gitt falsk forklaring, sier advokat John Christian Elden Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er svært uheldig for vår klient at hun ikke skulle få oppleve å bli frifunnet, etter at hun urettmessig ble dømt til fengsel. Saksbehandlingen i disse trygdebedrageri-sakene har tatt svært lang tid. Det er staten som skal rydde opp i sine egne feil, sier advokat John Christian Elden.

Sammen med advokatfullmektig Agnieszka Bulat, har Elden fått den avdøde kvinnen frifunnet

Stor belastning

- De pårørende har stått på og sørget for at morens ettermæle ble gjenopprettet. Men det å være uriktig domfelt har åpenbart vært en stor belastning både for avdøde og hele hennes familie, sier Elden til Dagbladet.

Kvinnen ble i Bergen tingrett i april 2018 dømt til fengsel i 75 dager – 45 av dagene ble gjort betinget.

Dommen ble sonet høsten 2018. Omkring et halvt år seinere døde hun.

Ikke lovbryter

I den nye dommen fra Bergen tingrett blir kvinnen reinvasket. I dommen heter det blant annet følgende:

Ved Gjenopptakelseskommisjonen sin avgjørelse av 31. mars 2020 ble saken åpnet på nytt etter straffeprosesslova § 392 andre ledd. Bakgrunnen var at NAV sitt vedtak, som lå til grunn for politianmeldelsen, bygget på feil lovtolking. Det samme gjelder tingretten sin dom. Domfelte hadde ikke brutt loven hun var tiltalt for å ha brutt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer