Trygdeskandalen

Frifunnet etter sin død

Kvinnen ble dømt til fengsel for trygdesvindel, og sonet i fengsel. Nå – ett år etter sin død – er hun blankt frifunnet.

FRIFUNNET: - Et år etter kvinnens død, er hun nå blankt frifunnet for trygdebedrageri og for å ha gitt falsk forklaring, sier advokat John Christian Elden Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRIFUNNET: - Et år etter kvinnens død, er hun nå blankt frifunnet for trygdebedrageri og for å ha gitt falsk forklaring, sier advokat John Christian Elden Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er svært uheldig for vår klient at hun ikke skulle få oppleve å bli frifunnet, etter at hun urettmessig ble dømt til fengsel. Saksbehandlingen i disse trygdebedrageri-sakene har tatt svært lang tid. Det er staten som skal rydde opp i sine egne feil, sier advokat John Christian Elden.

Sammen med advokatfullmektig Agnieszka Bulat, har Elden fått den avdøde kvinnen frifunnet

Stor belastning

- De pårørende har stått på og sørget for at morens ettermæle ble gjenopprettet. Men det å være uriktig domfelt har åpenbart vært en stor belastning både for avdøde og hele hennes familie, sier Elden til Dagbladet.

Kvinnen ble i Bergen tingrett i april 2018 dømt til fengsel i 75 dager – 45 av dagene ble gjort betinget.

Dommen ble sonet høsten 2018. Omkring et halvt år seinere døde hun.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Ikke lovbryter

I den nye dommen fra Bergen tingrett blir kvinnen reinvasket. I dommen heter det blant annet følgende:

Ved Gjenopptakelseskommisjonen sin avgjørelse av 31. mars 2020 ble saken åpnet på nytt etter straffeprosesslova § 392 andre ledd. Bakgrunnen var at NAV sitt vedtak, som lå til grunn for politianmeldelsen, bygget på feil lovtolking. Det samme gjelder tingretten sin dom. Domfelte hadde ikke brutt loven hun var tiltalt for å ha brutt.

- Kvinnen ble feilaktig dømt for trygdebedrageri og falsk forklaring. Bergen tingrett mente i 2018 at hun hadde oppholdt seg ulovlig i Spania og England, og at oppholdet ikke var godkjent av norske trygdemyndigheter, påpeker Elden.

Krever oppreisning

Ett år etter at den nå avdøde kvinnen hadde sonet dommen, døde hun i august 2019. Datteren begjærte i fjor høst – etter morens død – saken gjenopptatt.

Nå varsler advokat Elden krav om erstatning fra pårørende.

- Det vil bli fremsatt krav om erstatning og oppreisning, men intet kan erstatte de belastninger de har vært gjennom eller få moren tilbake, sier advokaten til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer