Frifunnet etter to år i fengsel

En 44 år gammel kvinne ble i går frifunnet for et drap hun ble dømt for å ha begått sammen med en venn i Rogaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen har sonet to år av en drapsdom på seks år hun fikk i Gulating lagmannsrett i 1994.

44-åringens forsvarer, advokat Ellen Moen, sier at klienten har vært utsatt for et justi smord, og at hun har gjennomnlevd et mareritt i åra som har gått.

Brutte løfter

- Saken er skandaløs med brutte løfter på flere plan. Vi kommer til å kreve et meget høyt beløp i oppreisning og erstatning, trolig i millionklassen, sier Moen.

Det var under arbeidet med spørsmål om benådning at en fengselspsykolog mente at kvinnen trolig ikke var strafferettslig ansvarlig på grunn av for lavt intelligensnivå. Psykologen mente at hun sto på sju-årsstadiet. Dette var ikke nok for fengselsstyret for å benåde kvinnen.

Advokat Moen sier at hun etter dette avslaget fikk nye vurderinger av kvinnens IQ, og etter hvert viste deg seg at 44-åringen aldri skulle vært dømt.
- Hun var ikke strafferettslig ansvarlig fordi hun er tilbakestående. Det ble ikke oppdaget under straffesaken, sier hun.

Misbrukt

Det hører også med i kvinnens dramatiske historie at hun ble seksuelt misbrukt av en fengselsbetjent i varetektstida, før hun fikk drapsdommen. Betjenten ble dømt for overgrepet.