Frifunnet for båtulykke, men må betale erstatning

31-åringen som sto tiltalt for uaktsomt drap etter båtulykken ved Drøbak i fjor er frifunnet for straffansvar, men må likevel betale erstatning til de skadde og etterlatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen sto tiltalt for uaktsomt drap på tre personer etter ulykken ved Småskjær utenfor Drøbak natt til 27. august i fjor.

Follo tingrett har konkludert med at det ikke er endelig bevist at det var den tiltalte 31-åringen som førte båten, men at han kan ha sittet ved siden av 17-åringen som døde og gitt henne råd om hvordan hun skulle føre båten.

- Under henvisning til de strenge beviskrav som gjelder i straffesaker om at rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, finner retten at tiltalte blir å frifinne for straff, heter det i dommen som ble offentliggjort torsdag formiddag.
Må betale
Retten har imidlertid kommet fram til at 31-åringen kan dømmes til å betale snaut 900.000 kroner i erstatning til de skadde og etterlatte. Dette kan skje fordi kravene til bevis er langt svakere i sivilrettslige spørsmål enn i straffesaker.

- Etter en samlet sivilrettslig vurdering av bevisene finner retten at tiltalte erstatningsrettslig sett handlet grovt uaktsomt, skriver dommeren.

I den sivilrettslige delen av dommen legges det vekt på at den tiltalte mest trolig hadde en promille som lå over grensen på 0,8 for å føre en båt, og at det er et kritikkverdig forhold som spiller inn i forbindelse med erstatningsutbetalingen.


Mistet hukommelsen
Mens de fire overlevende etter ulykken med den raske motorbåten alle mente at den tiltalte hadde styrt, sa 31-åringen at han ikke kunne tro det var ham.

Bare én av de skadde uttalte imidlertid at han var helt sikker på at tiltalte førte båten, mens de øvrige ikke faktisk hadde sett ham holde i rattet, men trodde han hadde overtatt styringen fra 17-åringen.

Den erfarne sjømannen er lokalkjent i det lumske farvannet rundt Drøbak. I retten hevdet han imidlertid at han aldri ville ha fulgt kursen båten hadde ulykkesnatten, og at hastigheten var for høy.

Den tiltalte har intet minne av ulykken. Han ble kastet ut av båten og lå i koma på Rikshospitalet i fem uker etter grunnstøtingen.


Fraråder anke
- Min klient ligger for tiden på sykehus, og vi har ikke tatt stilling til om denne dommen skal ankes. Mitt råd vil nok likevel være at han lar det være med dette og ikke anker saken videre, sier 31-åringens forsvarer, advokat Harald Johannessen, til NTB.

Ulykken har endret livet til 31-åringen radikalt. Han har sluttet i jobben som skipsoffiser og har måtte selge leiligheten som følge av redusert inntekt. I retten uttrykte han stor bekymring dersom han ble dømt til å betale stor erstatning til øvrige som ble rammet av grunnstøtingen.

Lensmannen i Frogn, som etterforsket ulykken, vil ikke kommentere dommen, ifølge amta.no.
(NTB)