Frifunnet for bildrap etter seks år

MAGNOR (Dagbladet): Trailersjåfør Øivind Klokset (49) ble dømt for uaktsomt drap etter at han i 1996 kjørte på en eldre dame. Denne uka ble han frifunnet på alle punkter. Retten mener snarere at fylkeslegen kan bebreides.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar 1996 var tobarnsfaren på tur fra Oslo til Sverige da han i et lyskryss svingte på en 68 år gammel dame som krysset veien på grønt lys. Kvinnen døde seinere av skadene, og 49-åringen ble idømt 60 dagers fengsel for uaktsomt drap.

Mørkt

Men seks år etter ble saken gjenopptatt. Klokset ble frifunnet, fordi han har en øyesykdom som arter seg slik at sidesynet gradvis forsvinner. Retten fastslo at årsaken til ulykken kan ha vært manglende syn.

- Jeg er lettet over resultatet, for jeg har hatt det ubeskrivelig tungt disse åra.

- Men jeg mener at verken fylkeslegen eller legen som anbefalte førerkort, kan bebreides. Jeg mente selv at jeg så sylskarpt på tidspunktet da ulykken skjedde, og jeg var redd for å miste sertifikatet siden jeg var yrkessjåfør, bemerker Klokset til Dagbladet.

Like etter ulykken fikk han et kraftig hjerneslag og ble funnet soningsudyktig. Året etter fikk han nok et hjerneslag, og soningen ble på nytt utsatt.P politilegen foreslo saken gjenopptatt. Det var mørkt og sikten var dårlig da ulykken skjedde. og Politilegen menteøyesykdommen kunne være årsaken til at Klokset ikke så damen i det hele tatt.

Fikk anbefalt

Seinest et halvt år før ulykken var han til kontroll og fikk anbefalt fornyet førerkort.

- Øyesykdommen ble avdekket i forbindelse med en trafikkulykke i 1992. Etter dette måtte jeg til kontroll annethvert år for å beholde førerkortet, sier yrkessjåføren.

I en bemerkning i den ferske dommen heter det at Klokset ikke hadde noen grunn til ikke å stole på legen som fornyet førerkortet hans.

Daværende fylkeslege i Hedmark, Hans Petter Schjønsby, er svært overrasket over rettens bemerkning.

- At fylkeslegen blir nevnt i premissene i en dom, har jeg aldri vært med på før. Vi stiller oss sterkt undrende til at en slik påstand blir reist i en konklusjon i en rettssak. Slik det står nå, kan det tolkes dit hen at retten gir fylkeslegen skyld i drapet på damen.

Han mener at fylkeslegen overhodet ikke kan bebreides. - Kloksets sak ble i sin tid behandlet på en meget grundig og forsvarlig måte fra fylkeslegens side. Vi vurderte hans synssvekkelse opp mot hans behov for førerkort, og fant at han kunne gis en midlertidig kjøredispensasjon, sier Schjønsby, som i dette tilfellet er løst fra taushetsplikten.

LETTET: Øivind Klokset ble dømt for uaktsomt drap, men er nå frifunnet. - Jeg er lettet over resultatet, for jeg har hatt det ubeskrivelige tungt disse åra, sier 49-åringen.