FRIFUNNET: Den 53-årige tiltalte kvinnen er frifunnet for overlagt drap på ektemannen Per Gunnar Asheim (53). Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
FRIFUNNET: Den 53-årige tiltalte kvinnen er frifunnet for overlagt drap på ektemannen Per Gunnar Asheim (53). Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET Vis mer

Frifunnet for drap i Tranby-saken

Frontline-direktør Per Gunnar Asheims kone risikerte 21 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DRAMMEN TINGRETT (Dagbladet): Den 53-årige kvinnen som var tiltalt for drap på sin ektemann Per Gunnar Asheim (57), er frifunnet for overlagt drap. Kvinnen bryter sammen idet dommer Karsten Øvretveit leser opp slutningen i Drammen tingrett.

Tingretten, som i denne saken har talt fem dommere i såkalt utvidet meddomsrett, har vært uenige om skyldspørsmålet på drapspunktet i tiltalen. Flertallet - de to fagdommerne og en av meddommerne - mener altså at hun må frifinnes.

Ble hørt Forsvarer Anders Westeng, også han synlig beveget, uttrykker stor tilfredshet med domsslutningen.

- Dommerne har vært opptatt av de samme momentene som oss, og det er vi veldig fornøyd med, sier Westeng til Dagbladet etter at opplesningen er ferdig i 13.10-tida.

Westeng og medforsvarer Hilde Marie Ims har servert en oppsiktsvekkende alternativ forklaring på hvordan Asheim døde. De mener Frontline-direktøren tok livet av seg selv og plantet bevis for å få kona drapsdømt. Nå er de to advokatene altså hørt.

Selv om Tranby-kvinnen er frikjent for drapstiltalen, er hun funnet skyldig i påvirkning av vitner, og mishandling av hennes og Asheims fem barn - noe hun også har erkjent straffskyld for. For dette idømmes hun tre år og seks måneders fengsel.

Vil begjære løslatelse 53-åringen har allerede sittet 738 dager i varetekt, nær 2/3 av straffen. Westeng vil nå begjære henne løslatt, etter at hun har sonet fire obligatoriske uker.

- Hun er frifunnet, og det er fare for oversoning. Det er heller ingen fare for bevisforspillelse nå, sier advokaten til Dagbladet.

- Jeg registrererer at flertallet ikke er enig med påtalemyndighetens bevisvurderinger, men at mindretallet er det, sier aktor Trude Elisabeth Sparre til Dagbladet.

FUNNET I UTBRENT BIL: Per Gunnar Asheim (57) ble om morgenen 27. mars 2013 funnet i konas utbrente bil, som sto på en parkeringsplass på Tranby. Foto: POLITIET
FUNNET I UTBRENT BIL: Per Gunnar Asheim (57) ble om morgenen 27. mars 2013 funnet i konas utbrente bil, som sto på en parkeringsplass på Tranby. Foto: POLITIET Vis mer

Spørsmålet om anke fra påtalemakten ligger nå hos Riksadvokaten.

Den drapsfrikjente kvinnen satt svært beveget og delvis med øynene lukket under opplesningen av domspremissene, som tok ca. en time.

- Har ikke fått svar Anne Elisabeth Kroken, som er bistandsadvokat for fem av Asheims til sammen seks barn, sier hun forventer en ny runde i lagmannsretten.

- De etterlatte trenger svar, og så langt har de ikke fått noe svar, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker at de fem barna nå trenger hjelp til å komme videre i livet.

- De er blitt utsatt for langvarig og grov mishandling fra mor. I tillegg har de mistet far på en forferdelig måte.

Funnet på parkeringsplass Per Gunnar Asheim (57) ble onsdag 27. mars 2013 funnet død i konas utbrente BMW, på en parkeringsplass nær hjemmet på Tranby. Kona ble samme dag siktet for drap og har sittet vareteksfengslet siden. Tre av deres fem felles barn er plassert i fosterhjem.

Aktoratet - politiadvokat Vibeke Martins og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre - hevder 53-åringen nøye planla drap, og at hun dopet ned ektemannen med sterke beroligende og smertestillende midler, før hun plasserte ham i bilen og tente på.

Martins og Sparre mener motivet for drapet var det bitre samlivsbruddet og barnefordelingssaken ekteparet lå oppe i.

BEVEGET: Kvinnens forsvarer Anders Westeng er selv synlig beveget av frifinnelsen. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
BEVEGET: Kvinnens forsvarer Anders Westeng er selv synlig beveget av frifinnelsen. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

Forsvaret - Anders Westeng og Hilde Marie Ims fra Advokatfirmaet Furuholmen - hevder på sin side at Asheim tok livet av seg selv og plantet bevis, slik at kona ble siktet og tiltalt.

Bevis: diesel og kaffekvern I løpet av hovedforhandlingene har retten blitt presentert for en lang rekke vitner og bevis. Sentralt i saken er innkjøp Tranby-kvinnen gjorde dagene før dødsfallet: ei kanne diesel, engangshansker, fyrstikker og ei kaffekvern som seinere ble funnet med rester av medikamenter.

Rettens flertall mener det ikke fins bevis som knytter tiltalte til bilbrannen, eller legemidlene Asheim hadde i blodet da han døde.

- Legemidlene var lett tilgjengelige, og bare to av legemidlene som ble funnet i hjemmet, ble funnet i Asheims blod. Det er heller ikke vist hvordan han inntok disse, og det er ikke bevist at tiltalte lurte medikamentene i Asheim, leser fagdommer Norunn Sundet fra domsslutningen.

«Han i bilen» Mindretallet - to av meddommerne - er av stikk motsatt oppfatning. De mener legemiddelrester funnet i kaffekverna, ei drikkeflaske og ei presskanne, nettopp beviser at Asheims kone lurte i ham medikamentene. De mener også at bl.a. bevegelsene Asheims mobil foretok i minuttene før ildspåsettelsen, viser at kona plasserte ham i bilen og kjørte til parkeringsplassen, for så å sette fyr på kjøretøyet.

- De viser til at avdøde satt i passasjersetet og var påvirket av bedøvende midler. Dermed utelukkes det at han kan ha kjørt selv. I tidsrommet fra mobilen endret basestasjon, til antennelsen ville Asheim ikke ha rukket å røyke og drikke før han tente på bilen, leser Sundet om mindretallets syn.

Sundet viser til at sigarettsneiper, ei spritflaske og ølbokser ble funnet i og ved bilen.

Mindretallet knytter også tiltaltes innkjøp av kaffekverna, engangshansker, fyrstikker og diesel til dødsfallet. I tillegg legger de vekt på at hun på åstedet morgenen 27. mars til en brannmann sa «han i bilen» før hun var opplyst om at ektemannen var funnet i kjøretøyet.

Trolig anke Forhandlingene har gått over seks uker. Forsvaret hevdet i sin prosedyre at 53-åringen er forhåndsdømt av aktoratet fordi hun har det de kaller en vanskelig personlighet, med høyt temperament og mange konflikter bak seg. De advarte samtidig mot justismord.

Mishandlingen som 53-åringen har sagt seg skyldig i, omfatter at barna i en årrekke var vitne til hennes og ektemannens svært turbulente forhold med jevnlig krangling og skriking. I tillegg har eldstedatteren forklart seg om gjentatte trusler fra moren om vold eller utkastelse fra hjemmet.

LED NEDERLAG: Aktoratet - politiadvokat Vibeke Martins og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre - fikk ikke rettens medhold på tiltalepunktet om overlagt drap. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
LED NEDERLAG: Aktoratet - politiadvokat Vibeke Martins og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre - fikk ikke rettens medhold på tiltalepunktet om overlagt drap. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

Tranby-kvinnen har sagt seg skyldig i psykisk, men ikke fysisk, mishandling av barna. Hun er dømt til å betale alle 90 000 kroner i oppreisning.

53-åringen er fra før idømt forbud mot å ta kontakt med barna.

Direktørdrapet

• Om morgenen onsdag 27. mars 2013 ble Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57) funnet død i konas utbrente BMW, som sto på en parkeringsplass på Tranby utenfor Drammen.

• Samme dag ble Asheims kone pågrepet og siktet for drapet. Det ble seinere tatt ut tiltale for overlagt drap.

• Politiet mener konas motiv for å drepe Asheim er den bitre barnefordelingssaken ekteparet lå oppe i.

• Kona nekter skyld for drapet, men har sagt seg delvis skyldig i mishandling av barna, og skyldig i påvirkning av vitner.

• Hovedforhandlingene i rettssaken har gått over seks uker i Drammen tingrett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer