Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frifunnet for gruppevoldtekt

I dommen er både kvinnens seksualmoral og at hun ikke husker hendelsen blitt vektlagt.

FESTET SAMMEN:  De fire mennene var tiltalt for å ha gruppevoldtatt en 20-årig kvinne ved Oslo Fjordcamping ved Hvervenbukta. De fem festet sammen den aktuelle kvelden. Forsvarerne til de fire mener det aldri skulle vært tatt ut tiltale mot deres klienter. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FESTET SAMMEN: De fire mennene var tiltalt for å ha gruppevoldtatt en 20-årig kvinne ved Oslo Fjordcamping ved Hvervenbukta. De fem festet sammen den aktuelle kvelden. Forsvarerne til de fire mener det aldri skulle vært tatt ut tiltale mot deres klienter. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre litauere og en tysk statsborger sto tiltalt for voldtekt av en 20-årig kvinne bak en campingvogn ved Oslo Fjordcamping 29. juli i fjor. De var tiltalt for å hatt seksuell omgang med en person som var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Alle fire mennene er nå frifunnet i Oslo tingrett, men to av mennene er dømt til å betale erstatning på 150 000 kroner hver til kvinnen.

To av litauerne på 33 og 42 år, samt en 44 år gammel tysker, har alle sittet i varetekt i nesten 11 måneder. Den siste, en 22 år gammel litauisk statsborger, ble løslatt fra varetekt etter fem måneder.

Alle de tiltalte har innrømmet å ha hatt seksuell omgang med kvinnen, men har forklart i retten at det var frivillig fra kvinnens side, og at hun i flere av tilfellene skal ha oppfordret til det.

- Skrekkeksempel Advokat Kirsten B. Sigmond, som er 42-åringens forsvarer, reagerer på at de tiltalte har måttet sitte så lenge i varetekt uten at saken har kommet opp.

- Dette er et skrekkeksempel på hvordan det kan ramme enkeltpersoner, sier Sigmond til Dagbladet.

Utenlandske statsborgere som blir siktet og tiltalt i alvorlige straffesaker holdes ofte i varetekt på grunn av unndragelsesfare.

- Det er en overdreven frykt for at de skal unndra seg straffen. Rettssaken er også den eneste muligheten de har til å renvaske seg, sier Sigmond.

Husker lite Den 20-årige kvinnen festet med de fire mennene på campingplassen den aktuelle kvelden.

Selv husker kvinnen lite av det som skjedde, annet enn bruddstykker av at hun gjorde motstand, og at flere personer «etter tur lå oppå henne bak campingvogna».

- Retten har derfor i stor grad vært avhengig av de tiltaltes forklaringer for å fylle ut de hull som kvinnen har etterlatt seg, står det å lese i dommen.

Frivillig sex I rettens vurdering blir det også vektlagt at kvinnen hadde frivillig sex med en irsk mann kvelden i forveien.

- Retten feller ingen moralsk dom over kvinnen, men konstaterer at hun i beruset tilstand ikke er fremmed for å kunne ha sex med menn hun ikke kjenner så godt. Dette har bevismessig betydning i relasjon til å forstå hennes handlemåte i forhold til de tiltalte, står det å lese i dommen.

Det er så langt ikke tatt ut anke i saken. Aktor i saken, statsadvokat Geir Evanger, er for tiden på ferie, og vil ta stilling til ankespørsmålet i neste uke.

- Vi konstaterer at de ble frifunnet. Vi vil bruke den nærmeste tiden til å vurdere hvordan vi skal forholde oss til avgjørelsen, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet, som var til stede ved domsavsigelsen på vegne av Evanger.

Kvinnens bistandsadvokat, Trine Rjukan, ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

- Jeg avstår fra å kommentere saken av hensyn til min klient, sier Rjukan til Dagbladet.