Frifunnet for Nord-Irlands verste terrorangrep

29 mennesker ble drept i Omagh i 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 En domstol i Belfast har i dag frifunnet en 38-åring for bombeaksjonen i Omagh i Nord-Irland i 1998, hvor 29 mennesker ble drept.

Kjennelsen torsdag satte foreløpig sluttstrek for en av de mest omfattende drapssakene i britisk rettshistorie. Ifølge BBC har britisk politi, påtalemyndighet og domstolapparat brukt om lag 200 millioner kroner på Omagh-saken fram til dagens dom.

Påtalemyndigheten mener 38-åringen var med på å lage bilbomben som ble brukt i den verste enkeltaksjonen i Nord-Irlands blodige historie. Men retten valgte å frikjenne ham på alle de 56 tiltalepunktene.

Det var den ytterliggående gruppen The Real IRA, en utbrytergruppe fra den væpnede separatistbevegelsen IRA, som sto bak terrorangrepet i Omagh.

Det har imidlertid vist seg å være vanskelig å få noen dømt for udåden, og 38-åringen er den eneste som har vært tiltalt for drap i forbindelse med bombeaksjonen.

Dommeren refset politiet

Strid om DNA-bevisene som aktoratet presenterte, har tatt opp mye tid i løpet av rettssaken. Dommer Reg Weir kritiserte torsdag politiets etterforskning og kvaliteten på de tekniske bevisene.

Pårørende til ofrene for terrorangrepet var svært misfornøyde etter at rettens kjennelse ble kjent.

 DEN VERSTE DAGEN:  Fra begravelsen i en romersk katolsk kirke i Omagh 1. desember 1998 - 18 dager etter den blodigste enkeltaksjonen i Nord-Irlands historie. 29 mennesker ble drept, og begravelsene ble holdt så seint på grunn av krangel om hvor ofrene skulle begraves. Foto: AP/Scanpix.
DEN VERSTE DAGEN: Fra begravelsen i en romersk katolsk kirke i Omagh 1. desember 1998 - 18 dager etter den blodigste enkeltaksjonen i Nord-Irlands historie. 29 mennesker ble drept, og begravelsene ble holdt så seint på grunn av krangel om hvor ofrene skulle begraves. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

- Jeg er, i likhet med min familie, svært skuffet over kjennelsen, sa Victor Barker, som mistet sin tolv år gamle sønn James i bombeeksplosjonen.

Dommer Reg Weir understreket at han var klar over hvor viktig det er for innbyggerne i Omagh å se de skyldige bli dømt i saken, men konkluderte med at det ikke er blitt bevist at den 38 år gamle mannen er skyldig. (NTB - Reuters - AP).

MISTET SØNNEN: Michael Gallagher (til venstre)mistet sønnen Aiden under den blodigste enkeltaksjonen i Niord-Irlands historie - i Omagh 13. november 1998. Her er han omringet av media etter frifinnelsesdommen i Belfast i dag.