TRODDE TILTALTE: Ragnhild Embla Helsengreen ble funnet død i juli i fjor. De tre som var sammen med henne, ble i dag frifunnet for å ha forlatt henne i hjelpeløs tilstand. Retten trodde på de tiltaltes forklaringer. 
Foto: Privat
TRODDE TILTALTE: Ragnhild Embla Helsengreen ble funnet død i juli i fjor. De tre som var sammen med henne, ble i dag frifunnet for å ha forlatt henne i hjelpeløs tilstand. Retten trodde på de tiltaltes forklaringer. Foto: PrivatVis mer

Frifunnet for Ragnhilds (15) død

15 år gamle Ragnhild Embla Helsengreen ble funnet livløs i en leilighet i Bergen lørdag 31. juli i fjor. I dag ble tre bekjente frifunnet for å ha forlatt henne i hjelpeløs tilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Tre personer har stått tiltalt i Bergen tingrett. De tre er en kvinne på 33 år og to menn på 19 og 35 år.

Alle tre har nektet straffskyld.

- Burde forstått Politiadvokat og aktor i saken, Harald Bilberg, har prosedert på at de tre burde ha forstått at noe var galt, og skulle følgelig ha tilkalt hjelp.

Kvinnen og den 19 år gamle mannen skal ifølge påtalemyndigheten ha hjulpet den unge jenten med å sette en sprøyte heroin. Kvinnen har på et tidspunkt vært siktet for uaktsomt drap, men siktelsen ble frafalt da dødsdopet PMMA ble funnet i kroppen til Ragnhild Embla Helsengreen.

Den 33 år gamle kvinnen har erkjent de faktiske forhold og at hun hjalp den unge jenta med å sette sprøyta med heroin, men hun har ikke erkjent straffskyld etter tiltalen. Det ble gjort et videoopptak av noe av det som skjedde i leiligheten.

Tiltaltes forklaringer I domspremissene skriver tingretten at det avgjørende for dommen er de tiltaltes forklaringer om at fornærmede, etter en kortvarig periode der de trodde det kunne være overdose, kviknet noe til. De mente derfor at ambulanse ikke lenger var aktuelt. Retten har ikke bevismessig grunnlag for å tilsidesette de tiltaltes forklaringer om at det var en forbigående tilstand av hjelpeløshet. Forklaringene er også i noen grad underbygget av videoopptaket fra leiligheten.

Retten kan heller ikke se at de tiltalte ville vurdert det annerledes om de selv ikke hadde vært ruset. Samtidig blir deres handlemåte vurdert i lys av de erfaringer de hadde fra egen og andres bruk av narkotika.

Ragnhild Embla Helsengreen var i Barnevernets omsorg da hun døde.