FORKLARINGSPROBLEM: Dette utstyret ble funnet i en bag ved bilene som trolig skulle brukes til pengetransportranet. Foto: POLITIET
FORKLARINGSPROBLEM: Dette utstyret ble funnet i en bag ved bilene som trolig skulle brukes til pengetransportranet. Foto: POLITIET Vis mer

Frifunnet for ransplan etter dette beslaget

Tidligere nynazistleder og fire andre straffedømte slapp med våpendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fem menn er i Follo tingrett dømt til fengselsstraffer fra to til seks år for å ha anskaffet/oppbevart skytevåpen til en forbrytelse, etter at politiet gikk til aksjon 9. januar i år mot det de så på som et ranslag bestående av tunge kriminelle.

Blant dem var den drapsforsøk- og ransdømte eks-nynazisten Terje Sjølie (36) og hans venn, den rans-, volds- og våpen-dømte 31-åringen Daniel de Linde. Også to av de andre dømte, en 35-åring og en 27-åring,  er tidligere straffet for væpnede ran, og flere av mennene var ute på prøve da de igjen ble tatt.

Sjølie prøvde å torpedere politibilen som jaktet på ham, men ble pågrepet på en Statoil-stasjon på Kolbotn, før flere av de andre ble hanket inn på de antatte ransmennenes møtested ved en garasje på Tårnåsen i Oppegård. Spanere fra oslopolitiet hadde da bistått follopolitiet med å kartlegge mennenes bevegelser.

- Innbrudd kan tenkes Politiet er sikre på at de pågrepne kriminelle skulle utføre et brutalt ran, trolig mot en pengetransport 10. januar, men i retten ble alle de fem frikjent for tiltalepunktet, om at de hadde inngått et «ransforbund».

«UTSTYRSPAKKE»: Retten mener våpnene og de andre gjenstandene var klargjort for hver enkelt raner. Foto: POLITIET
«UTSTYRSPAKKE»: Retten mener våpnene og de andre gjenstandene var klargjort for hver enkelt raner. Foto: POLITIET Vis mer

Det selv om mennene hadde gjort klart store mengder våpen, finlandshetter, sambandsutstyr og verktøy i «utstyrspakker» sammen med stjålne biler. En av de tiltalte hadde videoer på mobiltelefonen sin der han spaner på en verditransport og vektere.

Selv om retten mener at våpenmengden kan tale for at det var ran som var under planlegging, mener dommerne at innbruddstyveri ikke kan utelukkes.

«Det kan (...) tenkes at innbrudd var målet for eksempel innbrudd hos gullsmed eller innbrudd i bankautomat plassert frittstående i forretningslokale eller for den saks skyld i tilknytning til bank, og at strips og våpen skulle benyttes for det tilfelle at noen kom til, for eksempel vaktmann, og måtte passiviseres», heter det i dommen.

DØMT: Den tidligere nynazist-lederen Terje Sjølie ble dømt til fengsel i fire år og to måneder. Arkivfoto: Dagbladet
DØMT: Den tidligere nynazist-lederen Terje Sjølie ble dømt til fengsel i fire år og to måneder. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

Påtalemyndigheten er uenig, og vil trolig anke dommen.

- Det er veldig sjelden man går til innkjøp av våpen for å begå tyveri. Vi mener beslagene som er gjort, mobilvideoen av en verditransport og mennenes historikk viser at de skulle utføre ran, sier statsadvokat Anja Bech til Dagbladet.

- Det var åpenbart at de ikke kunne domfelles for ransforbund her, sier De Lindes forsvarer, advokat Vidar Lind Iversen, som vil anke fengselsdommen for våpnene og begjære klienten løslatt, fordi han mener mannen har blitt dratt inn i saken på svært tynt grunnlag..

- Rikholdig forbryterutstyr Statsadvokaten og politiet mener utstyret som ble funnet i garasjen på Tårnåsen og i bilene til to av mennene, talte for seg selv:

DØMT: Daniel De Linde ble dømt til fengsel i tre år og to måneder. Arkivfoto: SCANPIX
DØMT: Daniel De Linde ble dømt til fengsel i tre år og to måneder. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

• walkie talkier
• 3 politiradioer
• 3 finlandshetter
• 3 lommelykter
• 2 alpinbriller
• koffert med pistol (Luger 9 mm med magasin og patroner)
• deler til en annen pistol
• eske med 9 mm ammunisjon
• Remington kaliber 45 pistol, med magasin med 8 patroner
• 92 plaststrips
• varmedress
• Avsaget Remington kombinasjonsvåpen kaliber 12/222, ladd med 1 stk haglepatron og 1 stk
riflepatron
• patronbelte med 14 haglepatroner kaliber 12 og 10 riflepatroner kaliber 222
• hvite hansker
• tapetkniv
• vinkelsliper
• 7 brekkjern
• boltekutter
• slegge
• meisel
• stjålne bilskilt til fire biler
• flere mobiltelefoner
• Colt pistol med magasin og patroner
• brannøks
• hammer
• 5 engangs-overtrekksdresser
• gasspistol
• balaclava
• kvittering for kjøp av 5 simkort, fem ringekort og mobiltelefon kjøpt i Sverige.

Hjemme hos noen av mennene ble det i tillegg blant annet funnet ei rifle, en pistol med tilhørende ammunisjon, et elektrosjokkvåpen, pepperspray og slåsshanske.

Tingretten kaller beslagene «et rikholdig forbryterutstyr», og trodde ikke på de tiltaltes forklaringer - alt fra at man bruker finlandshetter på fjellet når det er kaldt eller at utstyr skulle brukes til en arrangert kidnapping av en kompis, til at walkie-talkier er «kjekt og ha» og at stjålne bilskilt  var gjenglemt av andre.

BILBRANN-UTSTYR: Politiet mener bensin blandet med vaskepulver og molotowcocktails skulle brukes til å sette fyr på noen av fluktbilene etter forbrytelsen. Foto: POLITIET
BILBRANN-UTSTYR: Politiet mener bensin blandet med vaskepulver og molotowcocktails skulle brukes til å sette fyr på noen av fluktbilene etter forbrytelsen. Foto: POLITIET Vis mer

«Det skal svært mye til av tilfeldigheter for at en slik samling utstyr med troverdighet skal kunne betraktes som noe annet enn nettopp forbryterutstyr (...) De beslag som er gjort gir tilstrekkelig utstyr til å gjennomføre ran», heter det i dommen, som altså likevel slår fast at ransplanene ikke er bevist fullt ut.

Videospaning Politiet tror mennene skulle rane en pengetransport enten i Oslo eller Follo, men utelukker ikke at en bank var målet.

Den antatte hovedmannen (35) - som er dømt for en rekke væpnede ran - skal ha spanet på verditransporter helt opp til tre dager før pågripelsene.  Videoer fra spaningen ble funnet på en mobiltelefon.

«20. desember 2009 tok [han] opp video av en verditransportbil utenfor Ica på Hauketo. Han leste inn på videoen at det var en mann i bilen og hvor lenge den oppholdt seg på Ica. Han fulgte deretter bilen til Kolbotn og filmet også at vekteren er inne i en bank i Kolbotn sentrum. Den 6. januar 2010 har [35-åringen] igjen tatt video der han filmer en vekterbil ved DnB Nor på Kolbotn», heter det i dommen.

TORPEDERTE POLITIET: Terje Sjølie ble pågrepet i denne stjålne Audien, etter at han forsøkte å torpedere politibilen som fulgte etter ham.
TORPEDERTE POLITIET: Terje Sjølie ble pågrepet i denne stjålne Audien, etter at han forsøkte å torpedere politibilen som fulgte etter ham. Vis mer

Alle de dømte nektet for å ha planlagt ran.

«ARRANGERT KIDNAPPING: En av de tiltalte hevdet at overtrekksdresser og strips skulle brukes til en vennskaplig kidnapping slik vennegjengen tidligere hadde gjort blant annet for et 30-årslag. Foto: POLITIET
«ARRANGERT KIDNAPPING: En av de tiltalte hevdet at overtrekksdresser og strips skulle brukes til en vennskaplig kidnapping slik vennegjengen tidligere hadde gjort blant annet for et 30-årslag. Foto: POLITIET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer