Frifunnet for trusler

Politiet ville ha kvinnen straffet for å ha truet en mann som gjorde overgrep mot hennes datter. Nå er saken avvist av retten.

LETTET: Moren til den lille jenten som ble utsatt for overgrep av en 80 år gammel mann er lettet for å ha blitt frikjent i retten.Foto: Anders Eide
LETTET: Moren til den lille jenten som ble utsatt for overgrep av en 80 år gammel mann er lettet for å ha blitt frikjent i retten.Foto: Anders Eide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jenta var bare sju år gammel da den 80 år gamle engelsktalende mannen befølte henne. Mannen ble først dømt til fengsel i ett år og seks måneder av tingretten for seksuell omgang med barn. Seinere ble han frifunnet for det mest alvorlige forholdet, og dømt av lagmannsretten til 45 dager i fengsel. 30 av disse dagene ble betinget slik at han slapp med å sone 15 dager.

Jenta var på besøk hos mormoren sommeren 2011 og de var sammen i et selskap. Den 80 år gamle mannen skal ha lokket med seg jenta inn i en båt. Der skal overgrepet ha blitt utført.

Var sint Moren til jenta avtalte et møte med 80-åringen for å høre hva han mente hadde skjedd. Under møtet skal han ha erkjent at han hadde berørt datteren, men ikke i så alvorlig grad som datteren hadde fortalt. Moren var så sint at hun sa at hennes mann ville komme for å jule opp mannen. Hun brukte sterke uttrykk på engelsk, gjengitt i forelegget: «Fuck you up. He is going to find you. I have seen what he has done to other people. One of them did not have a face left. »

Engelskmannen var på sin side forberedt til møtet og tok samtalen opp på bånd. Han ga opptaket til politiet.

Moren måtte møte i en tingrett i Nord-Norge for en måned siden. Hun hadde nektet å godta et forelegg på seks tusen kroner, eller 12 dager i fengsel. Hun har oppfattet påtalemyndighetens reaksjon helt urettmessig. Nå er dommen kommet, og der står det at hele saken er avvist fordi privat påtale ble framsatt for seint. Fristen på seks måneder var overskredet.

- Stor lettelse - Det er en stor lettelse at hele saken er blitt avvist. Den har sterkt preget min familie i rundt tre år siden overgrepet skjedde, og det har vært en stor belastning for oss å måtte gå gjennom dette på nytt i retten, sier kvinnen.

Hennes advokat Nils Jørgen Vordahl sier at kvinnen er blitt utsatt for noe som hun ikke skulle ha blitt utsatt for.

- Hun er blitt utsatt for en unødvendig belastning av politiet som har vært opptatt av å få henne straffet. Derfor vil vi måtte vurdere et mulig erstatningskrav. Det vil ikke være for å hente ut mye penger, men for å få en bekreftelse for at det var galt av politiet å skrive ut et forelegg til henne og etterpå bringe henne for retten. Politiet bør få en smekk på fingrene i denne saken, sier Nils Jørgen Vordahl.

Politiadvokat Kaja Jørgensen sier at dommen ikke vil bli anket.

- Dommen vil ikke bli anket fra vår side. Når det gjelder et mulig erstatningskrav, så vil vi se på det om det kommer. De har rett til å fremme erstatningskrav, sier Kaja Jørgensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer