Frifunnet for uaktsom vaffelsteking

70 år gamle Georg bondø er frifunnet av Namdal Herredsrett for uaktsom vaffelsteking. En smørgryte som tok fyr resulterte i en av de mer kuriøse rettsaker den siste tiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Georg Bondø ble trukket for retten fordi en smørgryte tok fyr, og brannvesenet måtte rykke ut. I dag ble han frifunnet for uaktsom vaffelsteking av Namdal Herredsrett.

Georg Bondø - tidligere redaktør og en kjent person i Namsos - sier seg vel tilfreds med dommen. Særlig er han fornøyd med at han ikke er fradømt retten til å steke vafler resten av livet.

- Det ville ha vært meget sørgelig, sa han til frammøtte journalister etter at dommen falt i dag.

Sunn fornuft

I en kommentar til NRK Nord-Trøndelag utdelte han både karakterer og gode råd til justismyndighetene:

- Dette er en meget fornuftig dom. De må begynne å bruke litt sunn fornuft både i politiet og rettsvesenet.

Bakgrunnen for den sterkt mediefokuserte vaffelsaken i Namdal herredsrett er at Georg Bondø en desemberdag i 1996 skulle steke vafler, som han ville servere på et gruppemøte i Namsos Venstre. Mens han holdt på med å smelte smør, ringte telefonen. Før telefonsamtalen var slutt, hadde smørgryta tatt fyr. Georg Bondø holdt den ut gjennom vinduet til gryta kjølnet og ilden sluknet. Men i mellomtiden hadde folk i nabolaget sett røyken og varslet brannvesenet.

Under tvil

Georg Bondø ble ilagt en bot på 1.000 kroner, subsidiært sju dagers fengsel, for uaktsomhet og brudd på brannvernloven. Denne boten nektet Bondø å betale. Dermed havnet saken i retten, med fungerende politimester Maria Collett Sælør som aktor, advokat Christian Wiig som forsvarer, og dommerfullmektig Åsmund Edvardsen som rettens administrator.

Retten fant «under noen tvil» at uaktsomheten ikke overskred grensen for det straffbare, og at det må være en margin for feilvurdering før en person blir strafferettslig ansvarlig.

(NTB)

Frifunnet: Vaffelsteker Georg Bondø er frikjent for uaktsom vaffelsteking. - En fornuftig dom, sier 70-åringen.