Frifunnet i bumerangsaken

BERGEN (Dagbladet): Bumerangen har landet - for godt: - Nå har vi endelig fått bevis for at vi også kan snakke sant. Ti års kamp mot politiet i Bergen er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bjørn Brunstøl (43), Kjell Inge Krossøy (40) og fem tidligere domfelte i bumerangsakene var i går med på å skrive rettshistorie i Gulating lagmannsrett.

Aldri tidligere har det skjedd at så mange som sju domfelte har fått sakene sine opp til ny behandling samtidig, og i tillegg la påtalemyndigheten ned påstand om frifinnelse.

Brunstøl sonet sju måneder i fengsel for falsk forklaring om politivold. Den gangen var det politifolkenes forklaringer som ble tillagt avgjørende vekt. Andre bevis fantes ikke. Førstestatsadvokat Walter Wangberg sa i sin prosedyre at det ikke var formålstjenlig å forfølge sakene videre, blant annet ligger flere av forholdene over 20 år tilbake i tid.

Innrømmer vold

Forsvarer, advokat Cato Schiøtz, refererte i går et brev han fikk dagen etter Høyesteretts avgjørelse om gjenopptaking av bumerangsakene 16. januar i år. Brevet var fra en navngitt mann som hadde vært politiaspirant ved Bergen politikammer på slutten av 70-tallet. I brevet skriver han at han var vitne og deltaker i en rekke episoder hvor til dels grov vold ble utøvet mot arrestanter.

«Som 19-årig aspirant forsto jeg ikke alvoret i denne unødvendige maktbruken,» heter det i brevet. Hverdagen i Oslo-politiet var en helt annen, skriver han: «I den grad politivold forekom, ble den utøvd av enkelte tjenestemenn, i motsetning til i Bergen, hvor det nærmest var rutine og angikk hele ordensavdelingen.»

- Endelig fri

- Denne saken har hengt over meg siden jeg ble dømt til ni måneders fengsel 8. september 1989. Det har vært en tung byrde å bære. Nå er jeg endelig fri for dommen i bumerangsaken, sier Krossøy.

Flere av de sju hevder de ble forfulgt og trakassert i lang tid etter at de sto fram og fortalte voldsforskerne om politivolden de ble utsatt for. I dag er fem av de sju uføretrygdet, går på attføring eller er arbeidsledige. Noen sier at de har fått varige men etter volden de ble utsatt for.

Forsvarerne, advokatene Cato Schiøtz og Ole Jakob Bae, håper på en minnelig ordning når det gjelder spørsmålet om erstatning. Hvis ikke, blir det en ny runde i retten. Advokatene meldte i går at de vil anke straffeutmålingen for andre straffbare forhold som tre av de tiltalte fikk utmålt på nytt i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer