DOM I DAG: Ali Haji Mohamad Farah (til v.) , advokat Helge Hjort, bisitter Anne Merete Ansok og aktor Guro Kleppe i Oslo tingrett mandag. Ambulansesjåfør Erik Schjenken måtte møte i retten etter å ha nektet å vedta en bot på 6.000 kroner i forbindelse med ambulansesaken i Sofienbergparken i fjor, og Farah var tilstede som vitne. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DOM I DAG: Ali Haji Mohamad Farah (til v.) , advokat Helge Hjort, bisitter Anne Merete Ansok og aktor Guro Kleppe i Oslo tingrett mandag. Ambulansesjåfør Erik Schjenken måtte møte i retten etter å ha nektet å vedta en bot på 6.000 kroner i forbindelse med ambulansesaken i Sofienbergparken i fjor, og Farah var tilstede som vitne. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Frifunnet

Erik Schjenken ikke dømt for utilbørlig opptreden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Erik Schjenken ble klokka 15.50 i ettermiddag frifunnet for anklagene om utilbørlig oppførsel mot Ali Farah ogh de tilstedeværende vitnene i Sofienbergparken.

Når det gjelder hans opptreden i forhold til de tilstedeværende delte retten seg i to - flertallet mente ambulansesjåføren ikke opptrådte utilbørlig, mens en meddommer mener han gjorde det.

Dommen falt i den såkalte ambulansesaken, der ambulansesjåfør Erik Schjenken (40) er tiltalt fordi han nektet å betale forelegget etter at Ali Farah ble forlatt i Sofienbergparken i fjor sommer.

Les mer om ambulansesaken her.

Både Farah og Schjenken fulgte saken de tre dagene den pågikk forrige uke.

I dag tok Ali Farah tak i Erik Schjenken for å snakke med ham, og sammen gikk de to ut på gangen. Schjenken smilte da de kom inn igjen.

Det er første gang de to snakker sammen under rettssaken, og Farah har tidligere uttalt at han ikke klarer å tilgi Schjenken for måten han opptrådte på i Sofienbergparken. Selv har Schjenken sagt at han gjerne snakker med Ali Farah dersom han vil.
 
Sto på beina
Dommer Inger Kjersti Dørstad har nå begynt å lese opp dommen. Hun legger til grunn at begge de to ambulansesjåførene hadde samme utdanning, erfaring og stilling, og at begge hadde et selvstendig ansvar for den skadelidende.

Dommeren legger til grunn at det mye omtalte utsagnet «din jævla» gris ble sagt høyt så folk kunne høre det.
Det påpekes videre at Schjenken har gitt forskjellige forklaringer på hvorvidt han oppfattet at Farah var ruset.

Schjenken har forklart at Farah sto på beina da ambulansen forlot. Et fotografi fra parken viser at dette stemmer, men det kan se ut som om Farah støttes av en venn. Like etter at ambulansen forlot falt han sammen.

Flere vitner har ment at Farah faktisk lå på bakken da ambulansen forlot.

Dommeren understreket at retten ikke tar stilling til de helsefaglige vurderingene av Schjenkens opptreden. Det er Helsetilsynets oppgave. Hun understreket også at rasisme ikke er tema i denne saken.

- Her er det ikke et spørsmål om hvorvidt denne personen har opptrådt rasistisk eller var rasistisk motiv, understreket dommeren, med henvisning til den enorme mediedekningen av saken.

Hun sa videre at retten legger til grunn at Schjenken oppfattet Ali Farah som ruset i parken.

- Det skal ganske mye til før en kritikkverdig oppførsel anses som utilbørlig, sa dommeren, og pekte på at det finnes liten rettspraksis på området.

- Trodde Farah var rusa
Begrunnelsen for boten er at de to ambulansearbeiderne oppførte seg, «arrogant, avvisende og krenkende overfor Ali Farah og andre personer som oppholdt seg ved ham», heter det i begrunnelsen for forelegget, som er skrevet ut av Spesialenheten for politisaker.

De uttalte bl.a.. «jævla gris», «bare la ham ligge å sprelle», «han står oppreist, han dør ikke», «nå har toget gått for denne personen», står det videre.

Schjenken nekter å betale boten fordi han mener han ikke oppførte seg utilbørlig. I retten forklarte han at de trodde Ali Farah var rusa, og at de ikke skjønte at han kunne ha en alvorlig hodeskade.

Den andre sjåføren valgte å betale boten for å bli ferdig med saken. Han er fortsatt sykmeldt og kunne ikke vitne i retten, derfor ble hans politiforklaringer lest opp.

Diagnose medieoffer
Schjenken er fortsatt sykmeldt fra jobben som ambulansesjåfør, og vurderer å gå til søksmål mot arbeidsgiveren Ullevål sykehus, som han mener har håndtert saken svært dårlig. I dag har Schjenken begynt på lærerutdanning. Han er fortsatt svært preget av alt som skjedde i etterkant av episoden i Sofienbergparken, og lider av posttraumatisk stressyndrom. I en legeerklæring fra hans psykolog beskrives hans lidelse som medieoffer.

Schjenken sto i oktober fram i A-magasinet og fortalte om livet etter Sofienbergparken.