Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frigir 22. juli-forklaringene fra topp-politikerne

Men politiledelsens forklaringer er fremdeles hemmelige.

HAR FORKLART SEG: Statsminister Jens Stoltenberg og justitsminister Grete Faremo er blant topp-politikerne hvis forklaringer for 22. juli-kommisjonen er besluttet offentliggjort. Her redegjør de to for Stortinget om 22. juli-rapporten i forrige måned. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
HAR FORKLART SEG: Statsminister Jens Stoltenberg og justitsminister Grete Faremo er blant topp-politikerne hvis forklaringer for 22. juli-kommisjonen er besluttet offentliggjort. Her redegjør de to for Stortinget om 22. juli-rapporten i forrige måned. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forklaringene Norges topp-politikere avga til 22. juli-kommisjonen, er nå besluttet frigitt. Det melder Kulturdepartementet i kveld. (Klikk på departementets lenke for å lese rapportene.)

Klaget Riksarkivaren har i utgangspunktet besluttet å unndra så vel topp-politikernes og -embetsmennenes forklaring fra offentligheten. Pressen har reagert sterkt og har påklaget denne beslutningen, som denne uka ble behandlet av Anniken Huitfeldts departement.

Resultatet er altså frigivelse av forklaringene fra bl.a. statsminister Jens Stoltenberg, tidligere justisminister Knut Storberget, hans etterfølger Grete Faremo og fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud.

Men forklaringene som er mest etterspurt - fra tidligere politidirektør (nå departementsråd i Fornyings- og administrasjonsdepartementet) Ingelin Killengreen, nylig avgått politidirektør Øystein Mæland og tidligere sjef for Politiets sikkerhetstjeneste Janne Kristiansen - forblir hemmelige.

Deler av politikerforklaringene inneholder gradert informasjon og er fremdeles unntatt offentlighet.

- Må regne med innsyn - Kulturdepartementet har kommet til at det skal praktiseres meroffentlighet og gis innsyn i de interne referatene fra 22.-julikommisjonens intervjuer med politikere, sier Huitfeldt i Kulturdepartementets pressemelding.

Hun understreker at departementet i utgangspunktet er enig i at dokumentene kan unntas offentlighet - men sier nå:

- I en sak som denne må personer som representerer befolkningen gjennom sine tillitsverv, være forberedt på omfattende offentlig innsyn. Hensynet til åpenhet rundt politikernes forklaringer har vært avgjørende.

Bundet av lojalitetsplikt Huitfeldt har tidligere stilt seg positiv til å frigi forklaringer - og statsminister Stoltenbergs forklaring er allerede offentliggjort.

Hun har like fullt understreket at det stiller seg annerledes med embetsmennene - herunder tidligere politiledelse - fordi disse er bundet av lojalitetsplikt (som de ble fritatt fra for å kunne forklare seg for 22. juli-kommisjonen).

- Vi må være sikre på at de som skal forklare seg for framtidige kommisjoner er like åpne som de som har forklart seg til 22. juli-kommisjonen. Embetsverkets forklaringer kommer vi derfor ikke til å gi ut, sier Huitfeldt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media