Kongsberg-drapene

Frigir bilder fra angrepet

Politiet har onsdag frigitt et bilde tatt av overvåkningskamera som viser Espen Bråthen Andersen inne i Coop-butikken i Kongsberg.

VIDEO: Politiet frigjør video av Espen Andersen Bråthen inne på Coop-butikken. Video: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOKKSUND TINGHUS (Dagbladet): Politiet har onsdag offentliggjort bilder av flere av våpnene som ble beslaglagt etter at Espen Andersen Bråthen ble pågrepet etter at han drepte fem personer i Kongsberg 13. oktober i fjor.

Politiet har også delt et bilde av den tiltalte inne fra Coop Extra-butikken i Kongsberg.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Klokka 08.59 ankom Espen Andersen Bråthen rettssal 2 i Buskerud tingrett i Hokksund. Med håndjern og fulgt av fire personer fra politiet ble han ført inn i rettssalen.

Ikledd hvit T-skjorte og mørk joggebukse tok han plass på tiltalebenken ved siden av forsvarer Fredrik Neumann. På spørsmål om tiltalte erkjenner straffskyld, svarte han:

- For hele. Jeg erkjenner straffskyld for hele, sier Bråthen.

TINGHUS: I Hokksund tinghus er det satt av fire uker til rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TINGHUS: I Hokksund tinghus er det satt av fire uker til rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dramatiske videoer

I retten blir det avspilt flere videoer tatt med overvåkningskameraet inne fra Coop Extra-butikken i Kongsberg.

Videoene viser flere drapsforsøk som skjedde i butikken kvelden Bråthen drepte fem personer i Kongsberg sentrum.

I videoen ser man Bråthen skyte med pil og bue mot flere personer i butikken. I videoen ser man personer som løper og roper. En gjemmer seg bak en benk, mens en annen løper ut av døra. Etter dem følger Bråthen med pil og bue.

Statsadvokaten spiller så av lydopptak av den første samtalen som kom inn til politiet.

- Det er en kar som skyter med pil og bue. Han er her fortsatt, han skyter fortsatt. Vi gjemmer oss. Han skyter på andre folk. Gjem deg! Gjem deg!, hører man innringeren si.

I SOKKELESTEN: Politiet frigir bilde av Espen Andersen Bråthen inne på Coop Extra i Kongsberg 13. oktober 2021 - retten fikk onsdag 18. mai se overvåkningsvideo fra angrepet. Video: Vegard Krüger Vis mer

Ingen spor av rus

Statsadvokat Christiansen sier videre i sitt innledningsforedrag at blodprøvene som ble tatt av Espen Andersen Bråthen ikke viste noen spor etter rusmidler. Prøvene ble tatt samme kveld som drapene i Kongsberg skjedde.

- De sakkyndige mener at tiltalte siden 2007 har hatt diagnosen paranoid schizofreni. Etterforskning har også vist at han hadde lite sosial kontakt med andre. Det er heller ikke avdekket noen relasjon mellom de fornærmede og tiltalte, og de må anses som tilfeldige ofre. Hva som drev han til handlingene vil vi komme tilbake til, sier statsadvokaten og sier Bråthens psykiske helse vil stå sentralt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer