Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frigir den første samtalen mellom Trump og Zelensky

Det hvite hus har frigitt et referat av den første samtalen mellom USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

FRIGIR SAMTALE: Det hvite hus har frigitt et referat av den første samtalen mellom USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Foto: Reuters / Jonathan Ernst / NTB scanpix
FRIGIR SAMTALE: Det hvite hus har frigitt et referat av den første samtalen mellom USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Foto: Reuters / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer

Trump anklages for å ha presset Ukrainas president Zelensky til å etterforske sønnen til en av de demokratiske presidentkandidatene, Joe Biden. Den amerikanske presidenten nekter for å ha truet eller presset Zelensky til å etterforske Hunter.

Referatet som nå er frigitt, er fra en samtale 21. april. Det er øyensynlig en ren gratulasjonsoppringing fra Trump til den nyvalgte presidenten Volodymyr Zelensky.

I utskriften av samtalen nevnes det ingenting om Biden eller korrupsjon i Ukraina, men Trump får sagt at han en gang arrangerte en Miss World-konkurranse i Ukraina.

Gjenstand for riksrettsgransking

Samtalen som er gjenstand for riksrettsgransking, skjedde først 25. juli.

25. juli hadde Trump en telefonsamtale med Zelensky der han ba Ukraina etterforske Biden og hans sønn Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.

Innholdet i telefonsamtalen ble kjent i midten av september som følge av et internt varsel til generalinspektøren for de amerikanske etterretningstjenestene, samt påfølgende lekkasjer til pressen.

Har forklart seg

Demokratene i Representantenes hus planlegger å bruke de neste ukene til å bevise at Trump misbrukte sin makt ved å be Ukraina om hjelp til å vinne presidentvalget neste år.

De mener at begge samtalene viser at han har gjort noe galt.

Trumps plan var ifølge Demokratene å få Ukraina til å sverte hans politiske rival Joe Biden og sønnen Hunter ved å innlede en korrupsjonsetterforskning mot dem.

Den første høringen i riksrettssaken var onsdag. Da forklarte USAs fungerende Ukraina-ambassadør William Taylor og statssekretær George Kent i utenriksdepartementet seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media