Frigir eksplosive Stasi-arkiver

USA har begynt å gi tilbake Stasi-arkiver med navnene på 500.000 agenter. Kanskje må flere kapitler i tysk etterkrigshistorie nå skrives på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arkivene inneholder navnene til både agenter og ofre for etterretningsorganisasjonen i det tidligere Øst-Tyskland. I arkivene, som ble beslaglagt av Stasi etter murens fall i 1989, fantes navnene på alle Stasis agenter i Vest-Europa, også i Norge. Likevel er det ennå usikkert om de norske agentene 'Lanze' og 'Cello' befinner seg i arkivet. Det skal ha foregått siling av navn mens arkivene befant seg i USA.

De 500.000 navnene som nå frigis utgjør halvparten av beslaget fra 1989. Resten skal overføres i løpet av de kommende 18 månedene.

Ifølge Aftenposten regner tyske myndigheter med å kunne identifisere 20.000 hittil ukjente vest-tyske Stasi-medarbeidere. Dette kan få dramatiske konsekvenser for et stort antall personer i tysk politikk og næringsliv. Både CDU og SPD motsetter seg bruk av protokollene, etter sigende fordi de er samlet inn på grunnlovsstridig vis. Særlig har tidligere forbundskansler Helmut Kohl gått imot en offentliggjøring. Stasi avlyttet hele den økonomiske og politiske elite i Vest-Tyskland. Man regner med at samtalene til Kohl og hans pengeinnkrevere foreligger på bånd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer