Frigir ikke «terror»-navn

Amerikansk Høyesterett vil ikke fortelle hvem som sitter fengslet på Guantanamo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden januar 2002 er over 700 personer fra 42 ulike land blitt arrestert og holdt fanget uten formell siktelse på Guantanamo-basen på Cuba, i forbindelse med terrorangrepene i USA 11. september 2001. I går besluttet Høyesterett i USA at navnene ikke skal frigis.

Rikets sikkerhet

Dommen innebærer at den føderale kjennelsen fra juni i fjor, som ga regjeringen rett til å holde navnene tilbake av hensyn til rikets sikkerhet, blir stående. Med det har Høyesterett besluttet å ikke granske hvorvidt hemmeligholdelsen går på bekostning av publikums informasjonsrett.

Retten ga regjeringen medhold i at en frigivelse av navnene ville kunne avsløre «de lovgivende myndigheters aktiviteter, strategier og metoder».

Vurderer sivile rettssaker

Høyesterett har også besluttet å vurdere hvorvidt Guantanamo-fangene har rett på sivile rettssaker.

Amerikanerne har fått flengende kritikk for sin behandling av Guantanamo-fangene. Blant annet gikk en av de øverste dommerne i Storbritannia ut og sa at fangene var «så nær tortur som det går an å komme.» Frigitte fanger har fortalt om knallhard behandling og uverdige forhold. Det er også meldt om hyppige selvmordsforsøk blant fangene.

«Humanitær skandale»

Amerikanske Human Rights Watch fordømmer regjeringen for å holde Guantanamo-fangene uten formell siktelse. To år etter at leiren ble etablert, vet fangene ennå ikke hva de er anklaget for, eller om de noen gang blir frigitt.

Bush-administrasjonen omgår Genévekonvensjonen ved å gi fangene status som «fiender i terrorkrigen», og mener med det at de har rett til å holde dem til «krigen er over», melder BBC News Online.

Amnesty kaller Guantanamo Bay for en humanitær skandale.

Høyesterett aksepterte i forrige uke saken til Yaser Esam Hamdi, en amerikaner av saudi-arabisk opprinnelse som ble holdt av den amerikanske marinen i Afghanistan uten formell siktelse.

FORBLIR «NAVNLØSE»: Amerikansk Høyesterett vil ikke fortelle hvem Guantanamo-fangene er.