DOMMEN FALLER: Det er over seks år siden Eirik Jensen-saken slo ned som en bombe i politiet. Fredag 19. juni kan saken få et endelig punktum. Dette er saken. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV / Scanpix Vis mer

Eirik Jensen-saken:

Frigir lydopptak

Lydopptak fra Jensen/Cappelen-rettssaken som tidligere er holdt tilbake, skal avspilles for publikum, har lagmannsretten bestemt. Fredag kommer dommen i saken.

Publisert

Fredag kan det bli satt et endelig punktum i rettssaken mot tidligere polititopp Eirik Jensen og narkosmugleren Gjermund Cappelen. Da leses den endelige dommen opp i Borgarting lagmannsrett.

Denne uka satte lagmannsretten også punktum for en annen strid som oppsto under prosedyrene i den siste ankebehandlingen av Jensen-saken i mars.

Da ble nemlig publikum kastet ut av rettslokalet av frykt for coronavirus og fikk ikke lenger følge rettssaken. I etterkant har de heller ikke fått tilgang til lydopptakene som ble gjort inne i salen.

Lydopptak-striden har vært til behandling i Høyesterett, som i forrige uke valgte å oppheve lagmannsrettens opprinnelige beslutning og sende den tilbake til ny vurdering. Nå har lagmannsretten snudd og bestemt seg for at lydopptakene likevel kan spilles av for publikum som møter opp til bestemte tidspunkt mot slutten av måneden.

- Hemmelig rettergang

Jensens forsvarer, John Christian Elden, mente utestengningen av publikum i mars var et demokratisk problem.

- Her påstår staten at en person skal sitte 21 år i fengsel, uten at offentligheten skal få høre de argumentene som blir brukt. Det er en form for hemmelig rettergang, tordnet Elden overfor NTB under prosedyrene og protesterte kraftig mot avgjørelsen.

Protestene ble ikke tatt til følge, og rettssaken fortsatte uten publikum. Mediene hadde imidlertid tilgang til rettssalen under hele rettssaken.

Sterke grunner for innsyn

I etterkant har flere personer bedt lagmannsretten om innsyn i lydopptakene som ble gjort underveis i rettssaken. Retten har henvist videre til Oslo statsadvokatembete, som rent praktisk var de som tok opp lyd.

Oslo statsadvokatembete har åpnet for å levere ut materialet til medier som NTB, men ikke til privatpersoner.

Høyesterett slo i sin kjennelse fra forrige uke fast at spørsmålet om innsyn skal avgjøres av lagmannsretten og ikke av Oslo statsadvokatembete. Høyesterettsdommerne sendte dermed saken tilbake til lagmannsretten med en tydelig bemerkning:

- Den aktuelle straffesaken har stor allmenn interesse og er av en karakter hvor det er særlig viktig at allmennheten har tiltro til at saken har gått riktig for seg. Da lagmannsretten ikke kunne sikre allmennhetens adgang til å overvære ankeforhandlingen på grunn av smittefare, taler dette sterkt for at innsyn bør gis, heter det i avgjørelsen.

Spilles av i retten

På bakgrunn av dette har lagmannsretten nå altså valgt å legge til rette for at publikum får høre lydopptakene. Med unntak av de delene av rettssaken som gikk for lukkede dører, skal opptakene fra dagene hvor publikum ikke fikk være til stede, spilles av i sin helhet.

Dette skal skje i en rettssal i Borgarting lagmannsrett i perioden 29. juni–2. juli.

- Avspillingen starter hver dag klokka 9 og blir avsluttet for dagen klokka 15. Det vil bli lagt inn pauser underveis, skriver lagdommer Halvard Leirvik i avgjørelsen.

Fakta om Jensen/Cappelen-saken

* Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

* Hans medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.

* Jensen anket skyldspørsmålet, mens Cappelen anket straffutmålingen. Ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett 28. august 2018 som den siste jurysaken i Norge.

* 28. januar i fjor fant juryen Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, men frikjente ham for medvirkning til innførsel av hasj.

* Fagdommerne satte juryens kjennelse til side, noe som innebar at hele saken måtte opp til ny behandling.

* Den siste ankerunden startet i Borgarting lagmannsrett onsdag 6. november 2019. Saken ble ført etter ny ordning med meddomsrett med to fagdommere og fem meddommere.

* Saken ble tatt opp til doms 27. mars. Dommen faller fredag 19. juni.

* Aktoratet har lagt ned påstand om at Eirik Jensen dømmes til 21 års fengsel, mens forsvarer John Christian Elden har bedt om full frifinnelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer