ETTERFORSKER: Politiet jobber tirsdag med en omfattende etterforskning etter at to tenåringer ble drept mandag kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiet jobber tirsdag med en omfattende etterforskning etter at to tenåringer ble drept mandag kveld. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Frigir navnene på de drepte i Trondheim

Politiet valgte å skyte den dobbeltdrapssiktede for å hindre at han påførte seg selv skader.

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Det var en dramatisk situasjon som utspant seg, da mannen som nå er siktet for å ha tatt livet av to menn i Trondheim sentrum mandag kveld, ble pågrepet. På sentralstasjonen ble siktede til slutt omringet av politiet. Kort tid etter ble han skutt i beinet.

- Han hadde et stikkredskap med seg, og hadde skader da vi fant ham. Vi valgte å avfyre skudd for å forhindre selvskading, sier politioverbetjent John Ola Volden ved Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Det var Adresseavisa som først omtalte saken.

Politiet har tirsdag gått ut med navnene på de to drepte. Det var 19 år gamle Nasratullah Hashimi og 17 år gamle Reza Alizada som mistet livet etter å ha blitt utsatt for vold mandag kveld.

Både de to avdøde, et annet voldsoffer og den siktede er av afghansk opprinnelse.

Lagt i koma

Ifølge Volden er det for tidlig å si noe om hvorvidt stikkredskapet den siktede hadde under pågripelsen, kan knyttes til de to drapene. Siktede var selv hardt skadet etter hendelsen.

- Han ble lagt i koma da han ankom sykehuset, opplyser Volden.

Politioverbetjenten er ikke kjent med om politiet på stedet ble utsatt for trusler i forkant av at siktede ble skutt. Spesialenheten etterforsker pågripelsen, og har etterlyst vitner.

- I mellomtida forsøker vi å avdekke foranledningen til drapene. Vi gjennomfører flere vitneavhør og har krimteknikere på plass på åstedet. Det samles også inn elektroniske spor og videoovervåkning, forteller Volden.

Åsted: Politiet har siktet en ung mann for dobbeltdrap i Trondheim. Kommunen antar at alle de involverte er enslige mindreårige asylsøkere. Video: Lars Eivind Bones / reporter: Trym Mogen Vis mer

Dagbladet har tirsdag formiddag vært i kontakt med siktedes forsvarer, advokat Tore Angen. Han sier han foreløpig ikke har fått snakket med sin klient på grunn av vedkommendes helsetilstand. Advokaten har heller ikke fått tilgang til sakens dokumenter, og kan derfor ikke gi kommentarer på nåværende tidspunkt.

Kontakt kort tid før drapene

Politiet har opplyst at de to avdøde vil bli obdusert i dag. Tilstanden til det trejde offeret, som har mottatt behandling ved St. Olavs hospital, er fortsatt alvorlig men stabil. Det samme gjelder for den siktede i saken, som ble skutt i beinet av politiet.

Kommunaldirektør for oppvekst i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, bekrefter overfor Dagbladet at en av de drepte er en enslig mindreårig asylsøker. Kommunen antar også at de tre andre involvert er enslige mindreårige.

De enslige mindreårige har tett oppfølging fra kommunen. Bare en halvtime før drapene i går, var en kommunalt ansatt og så til en av de involverte.

- Det var en ordinær oppfølging på boligen om hvordan han hadde det den kvelden. Alt så på tidspunktet ut til å være helt i orden. Det var ikke noe engstelse, frykt eller noe som tilsa at noe slikt skule skje, sier Nereid.

DOBBELTDRAP: Oppvekstsjef i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, sier at de ikke hadde noen indikasjoner på at noe var under oppseiling før en tenåring drepte to andre ungdommer i Trondheim sentrum i går. Reporter: Trym Mogen. Video. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Pårørendesenter

Det er omkring 200 enslige mindreårige i Trondheim. Alle disse er å anse som pårørende, ifølge Nereid.

- Det er opprettet et pårørendesenter for ungdommer og voksne. Dette er også en stor påkjenning for de ansatte som har hatt med disse å gjøre.

Nereid sier de enslige mindre årige er en gruppe kommunen følger tett.

- Det er den mest sårbare gruppa ungdommer vi har i kommunen, de har en bagasje vi som har vokst opp i trygge Norge ikke kan fatte hvordan er. Dette er tragedie som berører alle, sier hun.