NB! STERKE BILDER: George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet. Nå har politiet selv frigitt en video av hendelsen - men også det skaper sterke reaksjoner. Reporter: Emilie Rydning. Video: Scanpix / Dagbladet TV / Minneapolis Park Police Vis mer

Frigir politivideo av pågripelsen

George Floyd døde etter politipågripelse - nå frigis video fra politiets kroppskamera.

Publisert
Sist oppdatert

Minneapolis har vært preget av store protester etter George Floyds (46) dødsfall mandag.

Han fikk en politibetjents kne over nakken, og tross i at han gjentatte ganger uttrykte at han ikke fikk puste, slapp ikke politimannen grepet.

Nå ber Minneapolis-ordfører Jacob Frey Nasjonalgarden om å gripe inn etter at protestene, som han selv har støttet opp om, nå har utviklet seg i voldelig retning.

Det melder NBC News.

Flere branner

Det er ikke bare i Minneapolis at det rases mot politiet.

«Black Lives Matter»-plakater er funnet fram igjen i flere av landets byer, deriblant Los Angeles, melder International Business Times. Det samme har plakater med Floyd siste ord: «Jeg får ikke puste».

<strong>DEMONSTRASJONER:</strong> Også i Los Angeles har George Floyds dødsfall skapt store demonstrasjoner. Her fra onsdag 27. mai. Foto: AP
DEMONSTRASJONER: Også i Los Angeles har George Floyds dødsfall skapt store demonstrasjoner. Her fra onsdag 27. mai. Foto: AP Vis mer

Men i Minneapolis har protestene nå tatt en svært voldelig retning. Det som begynte med en rolig protest onsdag, utviklet seg til at demonstrantene laget brann-barrikader og satte fyr på et større område rundt politistasjonen i Minneapolis.

En rekke bedrifter og hjem har fått omfattende ødeleggelser som følge av brannene, melder flere internasjonale medier.

Utviklingen gjør at ordføreren nå ber om militærhjelp.

- Jeg kan ikke risikere sikkerheten til uskyldige folk, sier blant annet Frey, som ifølge NBC News oppfordrer til ro og fredelige demonstrasjoner.

SKAPER SINNE: Fire politimenn i Minneapolis-politiet har fått sparken i kjølvannet av denne hendelsen. Video: NTB Scanpix / AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
<strong>POSERER:</strong> En demonstrant poser foran en AutoZone-butikk som er satt fyr på onsdag kveld. Foto: AP
POSERER: En demonstrant poser foran en AutoZone-butikk som er satt fyr på onsdag kveld. Foto: AP Vis mer

- Vi kan ha begge deler. Vi kan ha fredfulle demonstrasjoner og samtidig garantere for sikkerheten for byens innbyggere, sier ordføreren.

Torsdag morgen meldte politiet i Minneapolis om at en person var blitt funnet med skuddskader i et område nær demonstrasjonene.

Det skal i tillegg ha vært meldt om flere skudd, men ingen andre skader ble ifølge politiet rapportert om onsdag, ifølge NBC News.

Friga video

De fire politibetjentene som pågrep Floyd har i ettertid fått sparken, og FBI etterforsker nå hendelsen.

Likevel er mange provoserte over at politibetjenten som holdt grepet på Floyd, ikke er arrestert. Blant disse er ordføreren.

Mens protestene brer seg i USA, har Minneapolis-politiet selv frigitt en kroppskamera-video fra en politibetjent på stedet. Uroen er en medvirkende årsak til at politiet friga videoen, men heller ikke dette ser ut til å roe situasjonen.

NB! STERKE INNTRYKK: En video delt i sosiale medier 26. mai viser en politimann som plasserer kneet sitt over nakken til en svart mann. Mannen døde senere samme dag. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Videoen gir nemlig et svært begrenset inntrykk av hva som skjedde under opptakten til arrestasjonen av Floyd. I tillegg har politiet selv forklart at betjenten som bærer kameraet ikke var på et sted hvor han verken kunne se hva som skjedde, eller bryte inn, skriver IBT.

- Ingen transparens

Bildene viser politibetjentens interaksjon med de personene som var med Floyd på tidspunktet han ble arrestert, og som får beskjed om å ikke røre bilen hans, men holde seg på fortauet inntil arrestasjonen er overstått.

På store deler av den 19 minutter lange videoen er lyden fjernet, og i tillegg er mye også sladdet.

Det er dette som får mange til å reagere.

<strong>VIKÅRLIG:</strong> Demonstrantene har satt fyr på et større område, og en rekke bedrifter og hjem har fått omfattende ødeleggelser som følge av brannene. Foto: AFP
VIKÅRLIG: Demonstrantene har satt fyr på et større område, og en rekke bedrifter og hjem har fått omfattende ødeleggelser som følge av brannene. Foto: AFP Vis mer
<strong>BRANNER:</strong> Demonstrantene har laget brann-barrikader i området rundt politistasjonen i Minneapolis. Her fra en byggeplass som er satt fyr på, like i nærheten av politistasjonen, natt til torsdag 28.mai. Foto: Reuters
BRANNER: Demonstrantene har laget brann-barrikader i området rundt politistasjonen i Minneapolis. Her fra en byggeplass som er satt fyr på, like i nærheten av politistasjonen, natt til torsdag 28.mai. Foto: Reuters Vis mer

- Hva er poenget med kroppskamera dersom offentligheten ikke kan se disse maktsyke folka begå brudd på borgerrettighetene mot det amerikanske folk? skriver blant annet én på Twitter.

- Å se dette er verre enn å ikke se noe. Ingen kunne bli sett og lyden er kutta. Transparens? Overhodet ikke, er blant de mange kommentarene på Youtube-videoen.

Politiet har forklart at Floyds motstand var årsaken til politibetjentenes røffe behandlingen av ham. Ifølge IBT har imidlertid overvåkningskameraer på stedet vist at Floyd ikke gjorde motstand da han ble arrestert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer