Frigir video av klatrernes siste minutter i live

Åtte fjellklatrere la ut på tur i Himalaya. Ingen av dem kom noen gang hjem igjen, men i snømassene dukket det opp et kamera.

OMKOM: Indiske myndigheter har gitt ut en video som viser siste livstegn fra en gruppe klatrere som omkom på Himalaya. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Indo-Tibetan Border Police Vis mer

De skulle gå den majestetiske veien opp til Indias nest høyeste punkt. Men klatrefølget bestående av fire briter, to amerikanere, en australier og en inder kom aldri tilbake fra turen til Nanda Devi på Himalaya.

Da de ikke returnerte til basecampen og heller ikke responderte på andre måter, ble det satt i gang en stor leteaksjon 26. mai. Noen dager seinere, den 3. juni, ble fem av dem hentet livløse ut av området 6100 meter over havet.

To av de siste tre klatrerne ble lokalisert bare dager etter. Heller ikke de hadde kommet fra turen med livet i behold.

Siste reis

Indiske myndigheter har nå sluppet en video av det som skal være klatrernes siste minutter i live. Mens fjellområdet bader i sol, beveger gruppa seg sakte, skritt for skritt opp mot verdens 23. høyeste fjell.

Ifølge BBC ble kameraet med det nesten to minutter lange videoklippet funnet begravd i snøen, like ved der fjellklatrernes lik ble funnet. Opptaket skal være gjort av personen som befant seg bakerst i rekka av de åtte.

DØDE: De første fem omkomne klatrerne ble funnet 3. juni. Foto: AFP / NTB Scanpix
DØDE: De første fem omkomne klatrerne ble funnet 3. juni. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Gruppa skal da ha befunnet seg på omkring 5800 meters høyde. Ifølge lokalt grensepoliti mistenkes det at de kan ha utløst et snøskred like etter at klippet ble filmet.

- De krysset en svært farlig rygg. Snøen må ha gitt etter på grunn av vekta deres. Plutselig la vi merke til en høy lyd. Videoen går i svart og stopper, sier talsmann for grensepolitiet, Vivek Kumar Pandey, på en pressekonferanse ifølge NDTV.

Gir innsikt

Politiet sammenligner GoPro-kameraets filmklipp med innholdet man får fra en svart boks på et fly.

- Det gir oss innsikt i klatrernes siste øyeblikk. Det var fantastisk for oss å se dette bildematerialet, sier A.P.S. Nambadia fra det lokale politiet.

Det var 13. mai at de åtte personene la ut på ekspedisjonen, med mål om å nå toppen mer enn 7000 meter over havet. Gruppas leder og guide, Martin Moran, skal ha vært erfaren og har jobbet som guide siden 1985. Han har ledet en rekke liknende turer, og skal også ha besteget Nanda Devi to ganger tidligere. Moran er fremdeles savnet etter ulykka.

De andre deltakerne skal ifølge BBC ha vært John McLaren, Rupert Whewell, Richard Payne, Anthony Sudekum, Ronald Beimel, Ruth McCance og Chetan Pandey.