Frigitt etter 18 år på dødscelle

Tilbake til England etter 18 år i Pakistansk fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) En britisk mann som har sittet 18 år i dødscelle i et pakistansk fengsel kom tlbake til England etter at president Pervez Musharraf gjorde om straffen hans til livsvarig fengsel.

Mirza Tahir Hussain (36) landet på Heathrow-flyplassen utenfor London bare timer etter at han ble sluppet fri og fløyet ut at Pakistan. Der ble han møtt av broren Amjad.

Innesperret i 18 år

- Jeg lovet ham at dette ville komme til å skje, og nå har vi blitt tilgodesett med guds nåde, sa broren Amjad i et telefonintervju med Associated Press rett før landingen. - Han har blitt holdt innesperret i 18 år. Det er det eneste livet han har kjent, nå er han nødt til å venne seg til et liv i frihet igjen, sier broren. 

 I en forhåndsskrevet uttalelse skriver Hussain at det har vært en stor påkjenning å ha vært avskåret fra familien sin i alle disse årene.

-Frihet er en stor gave. Jeg takker gud for å ha gitt meg troen og styrken til å holde ut. Det har vært en utrolig påkjenning å være adskilt fra familien min i alle disse årene, skriver Hussain i en uttalelse som ble lest av en av hans sterkeste støttespillere - Sajjad Haider Karim, som også sitter i Europaparlamentet.

Resten av Hussains familie var hjemme i Leeds i Nord-England, og fulgte begivenheten på fjernsyn.

Voldtektsforsøk

GJENFORENING: Mirza Tahir Hussain (t.v.) gjenforentes fredag med sin bror Amjad på Heathrow i London. Foto: AP
GJENFORENING: Mirza Tahir Hussain (t.v.) gjenforentes fredag med sin bror Amjad på Heathrow i London. Foto: AP Vis mer

Hussain opprettholder forklaringen om at han forsvarte seg mot et væpnet voldtektsforsøk da taxisjåføren Jamshed Khan ble skutt og drept for 18 år siden.

Mirza Tahir Hussain var 18 år da han i 1988 reiste for å besøke slektninger i byen Chakwal i Punjab-provinsen øst i Pakistan. Hussain hevder at Khan trakk fram en pistol og forsøkte å voldta ham etter at han hadde satt seg inn i Khans taxi, og at Khan ble skutt og drept i basketaket som oppsto da Hussain satte seg til motverge.

Lobbyvirksomhet fra kongelig hold

Etter lobbyvirksomhet fra både Prins Charles og britiske politikere, omgjorde president Pervez Musharraf onsdag dommen fra dødsstraff til livsvarig fengsel. Livsvarig fengsel i Pakistan tilsvarer 14 år, og dette betydde at Hussain hadde sonet ferdig straffen. Prins Charles, som tok opp Hussains sak med president Musharraf på et besøk i Pakistan, sier han er svært fornøyd med omgjøringen av straffen, ifølge en uttalelse fra prinsens kontor.

Også ststaminister Tony Blair, som er ventet på offisiellt besøk i Pakistan på lørdag, har i den senere tid oppordret Musharaf til å unngå å henrette Hussain.

- Gleder oss til å møte ham

Frigivningen av Hussain ble også godt mottatt av menneskerettighetsgrupper, deriblant Amnesty International, som lenge har pekt på svakheter i bevisførselen mot Hussain.

- Etter 18 år har endelig rettferdigheten seiret, og Tahir blitt frigitt. Vi gleder oss til å møte ham, sier Zachary Katznelson, som er talsmann for Reprieve, en britisk organisasjon mot dødsstraff.

Motstand fra islamistisk hold

Konservative islamister i Pakistan mener at president Musharraf har brutt pakistansk lov ved å omgjøre Hussains straff til livsvarig fengsel. Ifølge islamsk rett må straffen fullbyrdes med mindre offerets familie tilgir den dømte.

- Presidenten har tatt en beslutning som ligger utenfor hans embede, og har brutt pakistansk lov, uttaler Yahya Mujahid som er talsmann for den islamistiske gruppen Jama\'at ud Da\'awa, til AP.

Utfordrer islamistene

Frigivingen av Mirza Tahir Hussain kommer som et ledd i Musharrafs stadig mer offensive politikk for å utfordre de islamistiske kreftene i Pakistan foran parlamentsvalget i 2007.

Pakistan har stått sentralt i et spenningsfelt med religiøst motiverte aktivister, etter bombingen av World Trade Center i 2001, og Musharrafs provestlige politikk er omstridt i Pakistan og ellers i den muslimske verden.

Hussain ble tiltalt og dømt for drap i 1989, men ble frikjent av en høyere domstol i 1996. Likevel ble dommen omstøtt av den føderale shariadomstolen i Pakistan, som dømte Hussain til døden for væpnet ran i 1998.

UTFORDRER ISLAMISTENE: Frigivingen av Hussain kan ses som et ledd i Pervez Musharrafs stadig mer offensive politikk for å utfordre de islamistiske kreftene i Pakistan foran parlamentsvalget i Pakistan i 2007.
LOBBYISTENE: Både Prins Charles(t.v.) og statsminister Tony Blair har lagt press på Musharraf for å omgjøre Hussains dødsdom.
STOR PÅKJENNING: Hussain skriver i en forhåndsskrevet uttalelse at det har vært en stor påkjenning å ha vært avskåret fra familien sin i alle disse årene. Dette familiefotoet fra 1994 bildet viser Mirza Tahir Hussain som 23-åring.