IN AMENAS: Det kommer fortsatt motstridende opplysninger om hva som har skjedd, og skjer, i In Amenas. Foto: AFP / FAROUK BATICHE / NTB scanpix
IN AMENAS: Det kommer fortsatt motstridende opplysninger om hva som har skjedd, og skjer, i In Amenas. Foto: AFP / FAROUK BATICHE / NTB scanpixVis mer

Frigitt gissel: En av gisseltakerne ble kalt «nordmannen»

Algeriere sier en nordeuropeer som ble kalt «nordmannen», var blant gisseltakerne, ifølge et fransk ukemagasin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gisseltakerne som stormet gassanlegget i In Amenas bestod ifølge de algeriske gislene som klarte å komme seg ut stort sett av afrikanere fra sør for Sahara og algeriere.

Et av de løslatte gislene forteller også at det var to andre med i gruppen. Den ene var en franskmann, mens den andre var nordeuropeer, hevder de.

Nordeuropeeren ble ifølge ett av vitnene kalt «nordmannen», skriver ukesmagasinet Le Point.

Etter det Dagbladet erfarer har det norske etterretningsmiljøet ikke fått opplysninger som tyder på at det er norske statsborgere blant gjerningsmennene.

Utenriksminister Espen Barth Eide sa følgende om opplysningene på kveldens pressekonferanse:

- Det jeg kan bekrefte, er at det blant gisseltakerne er personer fra en rekke ulike land, vi har per nå ingen informasjon om at det skal være nordmenn involvert.

Eide understreket også at PST følger svært nøye med på situasjonen.

Den franske avisas Le Points reporter Aziz Zemouri, som presenterte den tilsynelatende oppsiktsvekkende nyheten, er en erfaren journalist. I 2001 satt han en periode i fangenskap i Pakistan, etter at han krysset grensa fra Afghanistan. Han ble løslatt etter press fra franske myndigheter.

New York Times melder at et frigitt gissel identifiserer en av gisseltakerne som fransk og sier at terroristene snakket med «flere ulike aksenter».