<strong>UTØYA:</strong> Beredskapstroppen som rykket ut til Utøya 22. juli 2011 trodde flere gjerningsmenn befant seg på øya. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
UTØYA: Beredskapstroppen som rykket ut til Utøya 22. juli 2011 trodde flere gjerningsmenn befant seg på øya. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Frigitte 22. juli-dokumenter viser at politiet lenge trodde det var flere gjerningsmenn

Tjenestemennene i politiets beredskapstropp gir i intervjuer med undersøkelseskommisjonen klart inntrykk av at de trodde det var flere gjerningsmenn på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatter Malin Stensønes har i boken «På vår vakt – Beretninger fra politiets beredskapstropp» dybdeintervjuet 20 av de 26 operatørene som deltok i aksjonen på Utøya.

Boka, som kom ut tidligere i år, tar for seg hva som skjedde under terrorangrepet 22. juli 2011. Ifølge VG hevdes det i boka at deler av kommisjonens kritikk mot politiets operative innsats under terrorangrepet på Utøya er bygget på faktafeil.

Gir delvis innsyn

Etter terrorangrepet gjennomførte 22. juli-kommisjonen egne intervjuer med beredskapstroppen. I arbeidet med boken søkte Stensønes om å få se disse intervjuene, men fikk avslag.

<strong>GIR INNSYN:</strong> Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).
GIR INNSYN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Vis mer

Men Kulturdepartementet mener nå at saken er et så særegent tilfelle at det gis delvis innsyn i de deler av referatene som omhandler oppfatningen av antall gjerningsmenn.

– Det er viktig at de tjenestemennene som med livet som innsats gikk i land på Utøya 22. juli, får belyst sin oppfatning av hva som ble kommunisert og lagt til grunn under aksjonen. Jeg har derfor besluttet å gi innsyn i de deler av referatene hvor det kommer fram ulike oppfatninger som omhandler spørsmålet om antall gjerningsmenn, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Tre til fem gjerningsmenn

22. juli-kommisjonen har fastslått at politiet ikke har kunnet jobbe ut fra et annet utgangspunkt enn at det kun var snakk om én gjerningsmann.

<strong>STORE ØDELEGGELSER:</strong> Regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011.
STORE ØDELEGGELSER: Regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011. Vis mer

I intervjuene med Stensønes gir imidlertid tjenestemennene i beredskapstroppen uttrykk for at de hadde en klar oppfatning av at det var flere gjerningsmenn. Dette bekreftes i dokumentene som nå er frigitt.

I intervjuene med kommisjonen framgår det blant annet at aksjonslederen for beredskapstroppen i en oppdatering av situasjonen fikk høre fra kommandoplass (KO) at det var tre til fem gjerningsmenn, at det var tunge våpen og eksplosiver.

Underveis til Utøya trodde han ikke det var samme gjerningsmann på Utøya som i regjeringskvartalet, men han var helt sikker på at det var snakk om samme «gruppering».

Flere tjenestemenn i beredskapstroppen sier de fikk opplysninger som kunne tilsi at det var flere gjerningspersoner, både før og etter pågripelsen av gjerningsmannen.

(NTB/Dagbladet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer