Frigitte 22. juli-dokumenter viser at politiet lenge trodde det var flere gjerningsmenn

Tjenestemennene i politiets beredskapstropp gir i intervjuer med undersøkelseskommisjonen klart inntrykk av at de trodde det var flere gjerningsmenn på Utøya.

UTØYA: Beredskapstroppen som rykket ut til Utøya 22. juli 2011 trodde flere gjerningsmenn befant seg på øya. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
UTØYA: Beredskapstroppen som rykket ut til Utøya 22. juli 2011 trodde flere gjerningsmenn befant seg på øya. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatter Malin Stensønes har i boken «På vår vakt – Beretninger fra politiets beredskapstropp» dybdeintervjuet 20 av de 26 operatørene som deltok i aksjonen på Utøya.

Boka, som kom ut tidligere i år, tar for seg hva som skjedde under terrorangrepet 22. juli 2011. Ifølge VG hevdes det i boka at deler av kommisjonens kritikk mot politiets operative innsats under terrorangrepet på Utøya er bygget på faktafeil.

Gir delvis innsyn

Etter terrorangrepet gjennomførte 22. juli-kommisjonen egne intervjuer med beredskapstroppen. I arbeidet med boken søkte Stensønes om å få se disse intervjuene, men fikk avslag.

Men Kulturdepartementet mener nå at saken er et så særegent tilfelle at det gis delvis innsyn i de deler av referatene som omhandler oppfatningen av antall gjerningsmenn.

– Det er viktig at de tjenestemennene som med livet som innsats gikk i land på Utøya 22. juli, får belyst sin oppfatning av hva som ble kommunisert og lagt til grunn under aksjonen. Jeg har derfor besluttet å gi innsyn i de deler av referatene hvor det kommer fram ulike oppfatninger som omhandler spørsmålet om antall gjerningsmenn, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer