Frigjøringsfronten skal ha hjulpet med å frigi Sekkingstad

Tre andre gisler skal ha blitt frigjort i dag.

LØSLATT: Kjartan Sekkingstad fra Sotra er satt fri. Foto: Privat / NTB scanpix
LØSLATT: Kjartan Sekkingstad fra Sotra er satt fri. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge den Filippinske TV-stasjonen ABS skal separatistgruppa Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF) har hjulpet til med å frigi Kjartan Sekkingstad.

Det sier Restituto Padilla, bigadegeneral i det Filippinske forsvaret, til TV-kanalen.

- Vi fikk beskjed fra de lokale myndighetene og våre utsendte, at MNLF hjalp til med å frigi det norske frigitte gisselet, sier Padilla.

På vei til Davao

I går var det for dårlig vær til å fly det frigitte gisslet Sekkingstad fra øya Jolo som han skal ha vært fanget, så han måtte bli hos lederen for separatistgruppa Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF), som Filippinene har en fredsavtale med.

Kjartan Sekkingstad skal ha møtt den Filippinske fredspresidenten Jesus Dureza, melder NTB. NRK melder i 08.30-tiden at han nå skal være på vei til Davao i privatfly.

- De siste rapportene mine går på at Dureza har møtt Sekkingstad i leiren til MNLF, sier militærtalsmann Filemon Tan til NTB søndag morgen.

Også tre andre gisler fra Indonesia skal være frigitt etter at Sekkingstad ble frigitt i går. Det melder den Filippinske TV-kanalen ABS og GMA News. Dette er ennå ikke bekreftet av myndighetene.

- Vi kan ikke bekrefte dette ennå. Vi venter forsatt på beskjed fra våre enheter på Jolo i Sulu, sier Padilla til ABS.

GMA News skriver at de frigitte gislene fra Indonesia ble kidnappet av islamistgruppa Abu Sayyaf i 19. juli i år.

Ikke utbetalt løsepenger

Fredspresident Dureza sa igår at Sekkingstad var i god form. Nå forteller viseguvernør Abdusaktur Tan til NRK at han ble holdt av en gruppe på 300 menn og at han fikk lite mat. Han skal ha vært med da Sekkingstad ble hentet og brakt til flyplassen på øya Jolo i dag.

I går fortalte Dureza at det ikke skal ha blitt utbetalt løsepenger for Sekkingstad. Nettstedet The Philippines Star skriver imidlertid at fisseltakerne skal ha mottatt nærmere 5 millioner korner i løsepenger, men skriver ikke noe om tidspunktet for når dette beløpet eventuelt ble overført.

Ble bortført i fjor

Kjartan Sekkingstad ble bortført av Abu Sayyaf sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor i september i fjor.

Ridsdel og Hall ble drept da kravet om løsepenger ikke ble innfridd, mens Flor ble sluppet fri i juni. Sekkingstad har angivelig blitt holdt fanget på øya Jolo.

Sekkingstad ble i fjor tatt på feriestedet Oceanview Resort, der Sekkingstad var daglig leder, skriver NTB. Han har bodd flere år på Filippinene. Ferieanlegget ligger på den lille øya Samal, like utenfor Davao, lengst sør i landet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer