- Frigjøringskrigen blir til fred

Fredag blir det freden og demokratiet som vinner i Egypts gater, tror demonstranter på Frigjøringsplassen. Sykehusene melder om en nedgang i skadde og døde.

TROR PÅ FRED:  Åtteårige Shihab var med pappaen og hans kamerat Nasser Kamal (30) til frigjøringsplassen i Kairo onsdag kveld. Både leger og demonstranter sier i dag at de tror på en fredelig utgang etter halvannen uke med opptøyer og blodige sammenstøt. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
TROR PÅ FRED: Åtteårige Shihab var med pappaen og hans kamerat Nasser Kamal (30) til frigjøringsplassen i Kairo onsdag kveld. Både leger og demonstranter sier i dag at de tror på en fredelig utgang etter halvannen uke med opptøyer og blodige sammenstøt. Foto: Jon Terje Hellgren HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO: Siden de voldsomme gatekampene mellom opposisjonen og regimet i Egypt startet forrige uke har tusentalls blitt skadd og mange drept på begge sider.

Torsdag kveld virket det som begge sider var lei av volden. Leger og demonstranter Dagbladet snakket med tror på en fredelig utgang i dag.

- Stadig færre dør på operasjonsbordet og antallet skadde vi får inn har sunket kraftig, til tross for at opptøyene i gatene ser voldsomme ut, sier Dr. Mohammed Sheljeb El-Diy.

El Diy er sjef akuttmottaket ved Egypts største og gratis sykehus midt i Kairo. Da Dagbladet møtte ham søndag hadde han tatt i mot 380 mennesker på et døgn. 18 av de døde var skutt i hjel. På likhuset noen kvarter borte lå ytterligere 28 døde fra sammenstøtene kvelden før.

- Går rett vei Men nå har vinden snudd, tror legen. Han trekker fram militærets innsats som buffer mellom Mubarak-tilhengere og opposisjonen i går som helt sentral.

- Et sykehus er samfunnets termometer og dette går rett vei. Noen av våre pasienter har tilhørt mobben som er innleid på begge sider i denne konflikten for å bruke vold mot sivile. Også de er lei nå, sier El Diy.

Demonstranter Dagbladet snakket med i går kveld legger ikke skjul på at de er væpnet og klare for nye gateslag i Kairo sentrum, dersom det blir nødvendig med vold for å holde kontroll på Frigjøringsplassen, Tahrir.

Samtidig tror de Mubarak-tilhengerne som det siste døgnet har angrepet i bølger på tusenvis vil trekke seg tilbake.

- Jeg tror det blir fredfullt og at folk ikke stormer presidentpalasset. Da slipper vi flere brannbomber og gateslag, sier den egyptiske opposisjonspolitikeren Monir El-Fishawy til Dagbladet.

- Vi kan vinne Ute på Tahrir-plassen så man i går kveld tusener på tusener av mennesker. Fredag jagde de politiet fra gatene og lørdag erobret de Frigjøringsplassen. De siste døgnene har de slått tilbake mobben som har forsøkt å jage dem av gatene.

I går kveld mente flere på Frigjøringsplassen at Mubarak ikke har flere kort i ermet.

- Mange har brødre og søsken i militæret og bestemødrene dere sitter her sammen med meg. I natt krysser vi fingrene, for i morgen kan vi vinne, sier Ahmed (24) fra plassen, nesten overdøvet av protestropene, men uten lyden av geværskudd som har preget hver Kairo-natt den siste uka.

 - FÆRRE SKADDE:  Legen Mohammed Sheljeb El-Diy sier antallet skadde de får inn på sykehuset har sunket kraftig. Foto: Ken Opprann / Dagbladet
- FÆRRE SKADDE: Legen Mohammed Sheljeb El-Diy sier antallet skadde de får inn på sykehuset har sunket kraftig. Foto: Ken Opprann / Dagbladet Vis mer