«Frigjort» fra Serbia»

BUJANOVAC (Dagbladet): Den serbiske soldaten Ivan (22) ligger i stilling med sandsekker rundt seg i utkanten av den serbiske landsbyen Lucane. 70- 80 meter foran seg ser han rett inn i en albansk geriljastilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avtalen Jugoslavia har inngått med KFOR, kan Ivan og andre serbiske soldater bare skyte med geværammunisjon mot albanerne. Albanerne kan på sin side skyte med det de har av våpen.

Det har oppstått en helt absurd situasjon i Serbias fem kilometer brede sikkerhetssone i Presevo-dalen mot grensa til Kosovo.

Majoriteten av innbyggerne i Presevo-dalen er albanere. Etter avtalen med KFOR etter krigen i 1999 fikk serberne patruljere i denne sonen med politifolk utstyrt med lette våpen. Så dukket en helt ny albansk geriljabevegelse, UCPMB, opp.

Først var det bare noen soldater som opererte i skjul i fjellene. Etter at Milosevic mistet makten i oktober i fjor, vokste UCPMB til å bli en liten hær. I løpet av noen dager hadde geriljagruppa tatt kontrollen over albanske landsbyer i sikkerhetssonen i Presevo-dalen. Nå kontrollerer de så store deler av dalen at serberne ikke lenger patruljerer der.

Spent

Det er en spent situasjon med stadige sammenstøt.

Bare et kvarter før Dagbladet snakker med Ivan denne lørdags formiddagen, er en brannbil som har levert vann til serberne blitt beskutt av albanske snikskyttere.

Sjåføren Goran og hans kollega Miroslav var utenfor bilen da det smalt fire skudd. Tre av skuddene gikk rett inn i førerhuset. Hadde de to vært i bilen, ville de vært drept.

Mange drept

Et trettitall personer på serbisk og albansk side er drept i sammenstøt i Presevo-dalen siden de nye urolighetene brøt ut i fjor høst.

Seinest for et par uker siden ble tre serbiske politifolk drept da bilen deres gikk på en mine.

Fra en serbisk kontrollpost rett i utkanten av byen Bujanovac ser vi restene av politijeepen. De serbiske politifolkene som holder vakt her, har gravd skyttergraver.

Okkupert

Byen Bujanovac er serbiskkontrollert, men har albansk flertall. Det tar oss ikke lang tid å få tak i en albaner som sier han kan kjøre oss til «det frigjorte området».

Først passerer vi en serbisk kontrollpost. Etter noen hundre meter dukker plutselig fire geriljasoldater i svarte uniformer opp på en ny kontrollpost. Dette er UCPMB. Vi er i landsbyen som på serbiske kart heter Veliki Trnovac. Nå omtales den bare med sitt albanske navn, Terrnoc i Medh.

Det går opp for oss at albanerne faktisk har okkupert dette serbiske området, uten at verdenssamfunnet har grepet inn.

- Vi har tatt kontrollen for å redde demokratiet, sier ordføreren i Terrnoc i Medh, Galip Beqiri.

Han viser oss bilder av fire menn som ble drept av serberne i fjor. Tre ble skutt, den fjerde har et stort sår i hodet, trolig etter bruk av kniv.

Terrnoc i Medh med om lag 9000 innbyggere er ett hundre prosent albansk. Det har den vært siden 1964, ifølge ordføreren.

Mange rømte

- Serberne har alltid behandlet oss dårlig. Under krigen i 1999 tvang serbiske militære oss ut av husene våre. Mange rømte til Kosovo og Makedonia. Mishandlingen og undertrykkelsen fortsatte etter krigen. Vi måtte ta til våpen for å forsvare oss, sier ordfører Beqiri, som hevder at det aldri har vært albansk ekstremisme i Presevo-dalen.

Både her i denne landsbyen og de andre UCPMB-kontrollerte byene er selvsikkerheten relativt stor for tida.

Albanerne er ganske sikre på at KFOR ikke vil tillate serberne å rykke tungt militært inn i sikkerhetssonen. Det er forsøk på fredssamtaler i gang.

- Vi er for dialog, men vi ønsker en rettferdig løsning. Vi vil ikke fortsette å være annenklasses mennesker i Serbia, sier Galip Beqiri.

Bytte land?

I øyeblikket går han ikke inn for at Presevo-dalen skal løsrives fra Serbia, men han er ikke helt imot tanken på at serberne og albanerne i framtida kan bytte områder. Fra enkelte hold har det vært foreslått at det serbiskdominerte området nord for Mitrovica i Kosovo legges under serbisk styre, mens kosovoalbanerne får Presevo-dalen. Problemet er bare at Kosovo folkerettslig er en del av Jugoslavia.

- Selv om Jugoslavias president Kostunica har tatt noen positive skritt, eliminerer ikke det problemene fra Milosevic-tida. Det er intern uenighet i Jugoslavia. Vi kan ikke stole på serberne i den situasjonen, sier ordfører Beqiri.

Men han trøster seg med at «serberne er lei av krig».