- Frihet er en velsignelse som det er verdt å kjempe for

Google-sjefen i følelsesladet intervju etter 12 dager i hemmelig fengsel.

SLITEN:  Markedssjef i Google i Midtøsten og Nordafrika Wael Ghonim er løslatt av det hemmelige poltiiet, men forteller at han ikke har sovet på 48 timer. Foto: AP Photo/Ahmed Ali
SLITEN: Markedssjef i Google i Midtøsten og Nordafrika Wael Ghonim er løslatt av det hemmelige poltiiet, men forteller at han ikke har sovet på 48 timer. Foto: AP Photo/Ahmed AliVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Frihet er en velsignelse som det er verdt å kjempe for. Med denne beskjeden via twitter lot Google-sjefen Wael Ghonim verden få vite at han var løslatt, 12 dager etter at han ble kidnappet.

I et følelsesladet intervju kort tid senere fortalte han om oppholdet i det hemmelige politiets fengsel på et ukjent sted i Kairo.
Ghonim er markedssjef for Google i Midtøsten og Nordafrika. 27. januar, to dager etter at demonstrasjonene startet, ble han bortført på gata av fire menn.

Med bind for øyene ble han fraktet til fengselet. Øyebindet måtte han beholde på store deler av tiden i fangenskap, forteller han, men han sier at han ikke er utsatt for tortur. 

Sto bak nettside
I intervjuet bekreftet han at han sto bak nettsiden «We are all Khaled Said», som har spilt en sentral rolle i å mobilisere til demonstrasjoner mot regimet. Khaled Said var en 28 år gammel mann som døde i hendene på det fryktede hemmelige politiet i juni.

  - Dette er internettungdommens opprør som er blitt opprøret til alle i Egypt, sier Ghonim.

Fra sitt ukjente fengsel visste han ingenting om det som foregikk utenfor. Under intervjuet fikk han se bilder av noen av dem som har mistet livet i opptøyene de siste dagene. Bildene fikk ham til å begynne å gråte.

- Jeg vil si til en hver mor og far, jeg er lei for det. Jeg sverger på at dette ikke er vår feil. Det er alle som holdt fast på sin autoritet og ikke ville gi slipp sin feil, sa han før han avsluttet det korte intervjuet

.  Said så svært sliten ut under intervjuet. Han fortalte at han ikke hadde klart å sove på to døgn.

Ghomim er bosatt i Dubai og forteller at han løy for arbeidsgiveren for å komme seg til hjemlandet. 

- Jeg sa at jeg ville til Kairo for å treffe familien min, men egentlig ville jeg delta i protestene, fortalte han. gjentatte avhør mens han ble holdt fanget, presset politiet han på om han jobbet for fremmede makter, noe han
benekter.

- Vi er unge menn som handlet spontant. Vi hadde ikke engang noen plan for hvor vi skulle marsjere, sier han.