OPPGJØR:I sin siste landsmøtetale for han går av som leder i Fagforbundet, tok Jan Davidsen et kraftig oppgjør med høyresidens ideer og politiske løsninger. Han mener arbeiderbevegelsen må ta tilbake frihetsbegrepet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPGJØR:I sin siste landsmøtetale for han går av som leder i Fagforbundet, tok Jan Davidsen et kraftig oppgjør med høyresidens ideer og politiske løsninger. Han mener arbeiderbevegelsen må ta tilbake frihetsbegrepet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Frihet er et stolt ord. Høyresidens skattekutt er ikke verdige i den forbindelse

Jan Davidsen med knyttneve mot de blå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Det er bløff når Frp sier at framtida skapes, ikke vedtas. Det er politiske vedtak som setter rammene og styrer samfunnsutviklingen.

Ikke verdig - Frihet er et stolt ord. Høyresidens skattekutt er ikke verdige i den forbindelse, sa leder i Fagforbundet, Jan Davidsen, i sin tale til landsmøtet som startet i formiddag.

Talen var et knallhardt oppgjør med høyresidens løsninger og ideologi. Men også en tydeliggjøring av arbeiderbevegelsens verdier og ståsted.

Venstresidas frihet  - Arbeiderbevegelsen må ikke bare være tunge i sin kritikk av høyresidens løsninger. Nettopp frihet for enkeltmennesket er noe av det viktigste i venstresidens prosjekt, helt tilbake til den franske revolusjon og kravet om frihet, likhet og brorskap.

Vårt mål om frie, selvstendige mennesker - trygge i arbeidsliv har blitt kapret av ytterste høyre, som bruker det til å beskrive ti kroner dagen i skattekutt! tordnet Davidsen i sin siste store tale som leder av Fagforbundet. I morgen går han av.

Frihet til å tjene penger Han manet til mobilisering og alliansebygging i kampen mot høyresidas markedsløsninger.
- Når høyresiden pynter seg med frihetsbegrepet er det bevis på  at kampen om virkelighetsforståelsen er avgjørende viktig. For dem er frihet stort sett friheten til å tjene penger, sa Davidsen.

Han varslet kamp mot privatisering og endring av arbeidslivets regler som den nye regjeringen har varslet. Han harsellerte med retorikken om valgfrihet.

Valfrihet for de rike - Valgfrihet, det må bety at det strår tomme rom på sykehjemmene, ledige leger på sykehus rundt omkring, ledige plasser i barnehager over hele kommunen, som bare venter å bli valgt av noen. Slik kommer det ikke til å bli. Valgfrihet handler om at de som har penger får kjøpe seg ut, så får vi andre få det som blir igjen, konkluderte Davidsen.

Kamp mot tvangssammenslåing  Davidsen advarte mot massiv sentralisering av offentlige institusjoner, som politiet, og tvangssammenslåing av kommunene.
- Det er ingen ting som hindrer sammenslåing av kommuner der befolkningen og politikerne ønsker det.

Det er avdemokratiseringen av spørsmålet gjennom sentral tvang som er avgjørende. Dersom Høyre og Frp prøver å tre dette ned over hodene på folk, vil de møte motstand, sa Davidsen.