Frihet fra vann

Alle som lager sitt eget drikkevann er frie. Det vet sjøfarerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens største cruiseskip, , som nylig var i Oslo, kan lage sitt eget drikkevann av saltvann. Mannskapene på de store seilbåtene, som deltar i regattaer, kan gjøre det samme. For første gang i historien kan sjøfarere seile hvor de vil uten å tenke på hvordan og hvor de skal skaffe seg drikkevannet sitt.

Også på landjorda bygges det nå hundrevis av avsaltingsanlegg. De største finnes i Midtøsten. Stadig flere hoteller, særlig på Kanariøyene, lager også sitt eget drikkevann. Et norsk firma, Aqualyng i Trøndelag, har avtale om å bygge et avsaltingsanlegg i Karachi i Pakistan. Det vil koste 1,2 milliarder kroner og vil bli et av de største av sitt slag i verden. Etter planen skal det står ferdig om to år, og vil da produsere drikkevann nok til en million mennesker.

Det norske selskapet bruker såkalt omvendt osmose, en teknologi hvor saltvannet presses gjennom membraner. På den ene sida etterlates reint vann, på den andre saltet. I en annen metode skilles salt og vann i et kammer ved fordampning. Ifølge eksperter brukes den første metoden mest der den lokale strømprisen er høy, og den andre der den er lav. Det er høye kostnader generelt som har gjort at slike anlegg foreløpig produserer under en prosent av verdens vannforbruk.

Tilgang på reint drikkevann betyr også frihet fra sykdom og død. I dag er 1,2 milliarder mennesker uten tilgang til reint vann. Hver dag dør tusenvis av barn utelukkende på grunn av mangelen på slikt vann. Mangel på reint vann betyr bruk av tid og krefter på henting av vann, særlig for kvinner og barn. Dårlig vann betyr også tapte skoledager for hundrevis av millioner barn.

Et av FNs tusenårsmål er å halvere tallet på dem som ikke har tilgang på reint vann innen 2015. Det er små muligheter for at målet kan nås, men kan avsaltingsanleggene bidra til å skaffe reint vann fortere?

To av tre mennesker på kloden bor i dag nærmere enn fem mil fra havet. I sin bok «En reise i vannets framtid», skriver professor Terje Tvedt at han er ganske sikker på at mennesket om ikke så mange år vil lykkes i å lage billig vann.

Da vil vi kunne lage vann uavhengig av flom og tørke. Og det vil også få uante følger for hvor byene kan plasseres og hvor store de kan bli. Lykkes forsøkene, vil spådommer om en global vannkrise bli gjort til skamme, skriver professor Tvedt. Det vil også være historisk. For første gang vil da tilgangen på vann være uavhengig av naturens luner.

Ifølge industrien selv har prisene på avsaltet vann falt kraftig de siste åra. Det er også gjort store teknologiske framskritt. I et bølgebasseng på Universitetet i Trondheim, NTNU, ligger akkurat nå to tanker, plassert der av studenter. Det er bølgene som presser saltvann gjennom filtre og lager drikkevannet.

Det er nok et eksempel på av avsaltingsanleggene er kommet for å bli, og at de kan bli enda bedre enn de er i dag. Men en rekke spørsmål er fortsatt ikke avklart. Hvem skal egentlig kontrollere den økte tilgangen på reint vann, myndigheter eller markedet?

Statsminister Jens Stoltenberg har virkeliggjort sin visjon om å skaffe vaksiner til små, fattige barn. Kanskje burde han forsøke å skaffe dem reint vann også.