Frihet i fire dager

TRONDHEIM (Dagbladet): Justisminister Aud-Inger Aures julegave til norske kirkeasylanter var fire dagers amnesti. Den russiske trebarnsfamilien Rakhmatoullin i Heimdal kirke har feiret norsk jul i frihet. Men angsten har ikke sluppet taket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JULEBESØK: Den russiske familien Rakhmatoullin besøkte ekteparet Arne Kristian og Rigmor og fikk oppleve norske juletradisjoner da de hadde amnesti fra Heimdal kirke.

For første gang på tre måneder har den russiske familien i Trondheim-kirken beveget seg sammen utendørs. De har trosset kuldegradene og gått lange turer.

Det er lenge siden sist Marina og Vladimir kunne ta med sin yngste sønn Bernt-Junus på fem måneder på trilletur.
Og for barna Anastasia (15) og Jaroslav (11) har det vært godt, men uvant å være sammen med mamma og pappa utenfor kirkerommet.

Kjøpte kart

I går kveld var familien invitert hjem på kveldsmat til kirketjener Arne Kristian Sesseng og kona Rigmor.

- Det første jeg gjorde på julaften var å kjøpe et kart. Deretter tok jeg med minstemann på en lang tur slik at jeg kunne orientere meg i nabolaget.

- Vi har blitt invitert til to familier i jula, og jeg måtte jo finne ut hvor disse menneskene bodde, ler Vladimir (39). Til tross for det velkomne juleamnestiet tilbrakte familien julaften i kirken og deltok i to gudstjenester.

- Det er jo normalt at familien er samlet hjemme på julekvelden, og etter tre måneder her har kirken blitt vårt hjem, forteller den russiske familiefaren.

- Men i går kunne vi for første gang besøke et norsk-russisk vennepar. Der spiste vi både reinsdyr og kjøttkaker. Dere har deilig mat her i Norge, smiler Marina.
Arne Kristian Sesseng er gudfar til yngstemann Bernt-Junus, og han har etter hvert fått god kontakt med familien.

Født i Norge

- Det var en selvfølge for oss å invitere dem hit i dag. De lever under et veldig stress, og til tross for at de har beveget seg fritt de siste dagene, klarer de ikke å slappe helt av.

- Nå får de muligheten til å oppleve norske hjem for første gang, og det kan jo slå begge veier. Kanskje får det dem til å tenke på hva de selv ikke har, sier Sesseng, som stiller seg kritisk til myndighetenes behandling av russiske asylsøkere og spesielt det manglende hensynet til barna.

- Min gudsønn Bernt-Junus er født i Norge. Men hverken han eller søsknene har statsborgerskap i noe land, og norske myndigheter vil sende dem ut av landet. Alle barn har rett til navn og nasjonalitet. Disse barna har bare et navn, sier Arne Kristian Sesseng.
Den siste dagen i frihet tar Vladimir med seg familien på skitur: - Jeg elsker å gå på ski, og det er svært lenge siden sist, sier far Vladimir.