Frihet kostet 7 millioner

De to kidnappede italienske hjelpearbeiderne er på vei hjem fra Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det skal ha blitt utbetalt 7 millioner kroner i løsepenger for Simona Pari og Simona Torretta. De ble i dag tatt hånd om av den italienske ambassaden i Badgad, og er nå overlatt til Røde Kors som skal frakte dem hjem til Italia. De to 29-årige hjelpearbeiderne ble kidnappet på kontoret sitt 7. september.

- Dette er en gledens stund. Jeg har akkurat informert familiene. Simona Pari og Simona Torretta kommer hjem i kveld, sa Italias statsminister Silvio Berlusconi.

Kvinnene er i god form etter fangenskapet, melder nyhetsbyrået Reuters. Tidligere i dag skrev en kuwaitisk avis at de to kvinnene ville bli løslatt mot 1 million dollar (7 millioner kroner) i løsepenger. Avisen Al-Rai al-Aam siterte kilder med nære bånd til «islamske fraksjoner». Halvparten av løsepengene skal allerede ha blitt utbetalt.

Verken kontoret til Italias statsminister eller utenriksdepartementet ville kommentere opplysningene om løsepenger. En muslimsk leder fra Italia ankom Bagdad tidligere i dag for å forhandle med en lokal islamsk organisasjon, og det er trolig dette framstøtet som gjorde at Italias charge d'affaires kunne ta hånd om gislene. To irakiske gisler, som ble holdt fanget sammen med kvinnene, ble også sluppet fri.

Ifølge italienske myndigheter ble kvinnene kidnappet av en kriminell bande og deretter solgt dem til medlemmer av opprørslederen Abu Muissab al-Zarqawi. Nyhetsbyrået AP skriver at kvinnene jobbet for hjelpeorganisasjonen «Un Ponte Per ...» (En bro til...) med skole- og vannprosjekter.

<B>MARERITTET ER OVER: Dette bildet av en plakat av de italienske hjelpearbeiderne ble tatt i Roma 11. september. Simona Torretta (høyre) og Simona Pari ble i dag tatt hånd om av Italias charge d'affaires i Bagdad.